Sprijinim initiativa privind modificarea unei prevederi din Ghidul solicitantului pe DMI 2.3 POSDRU, publicat spre consultare!

POSDRU, DMI 2.3

Va invitam sa cititi mesajul pentru a intelege motivele pentru care prevederea reprezinta un impediment in accesarea fondurilor pe aceasta linie de finantare:


Timp de un si jumatate, Ministerul Muncii, prin Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, nu a deschis linia de finantare pentru calificarea si recalificare angajatilor (domeniul major de interventie 2.3). Apoi, pe data de 20 ianuarie 2012 a publicat spre consultare ghidul respectivului domeniu de interventie.

Consultarea poate avea loc pana pe data de 20 februarie 2012. Acest ragaz ne da o posibilitate de a corecta o greseala care poate costa foarte mult, Romania deoarece, in forma prezenta, la pagina 12 din ghid se precizeaza urmatoarele:

„Se va corela raportul dintre valoarea totala eligibila a proiectului (in euro) si numarul participantilor la formare, astfel:

1. maximum 350 Euro/ angajat care participa la programe de formare pentru calificari de nivel I;

2. maximum 700 Euro/ angajat care participa la programe de formare pentru calificari de nivel II;

3. maximum 1050 Euro/ angajat care participa la programe de formare pentru calificari de nivel III.

Atentie, respectarea acestor praguri reprezinta un criteriu de eligibilitate a proiectului!”

Aceasta noua greseala privind formarea profesionala vine in conditiile in care absolventii invatamantului gimnazial, liceal si universitar din Romania ingroasa randurile somerilor din tara. Nu numai ca invatamantul clasic nu este corelat cu nevoile pietei muncii, dar si formarea profesionala este pe cale de disparitie. Este evidenta importanta formarii profesionale atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, in conditiile in care varsta de pensionare este de 65 de ani. Este imposibil ca intrand pe piata muncii in jurul varstei de 20 de ani sa iesi din sistem peste 45 de ani cu aceleasi abilitati si cunostinte. De multe ori intr-o meserie necesitatile se schimba de la an la an sau chiar si mai rapid si atunci formarea profesionala continua este absolut necesara pentru angajatori, in vederea mentinerii afacerilor, dar si pentru angajati, pentru a rezista cerintelor pietei muncii.

In plus, raportul de tara privind formarea profesionala in Romania pe 2011 arata ca in 2009 doar un procent de 1,6% femei si 1,3% barbati au participat la cursuri de formare profesionala, in conditiile in care media Uniunii Europene a fost de 10,2% femei si 8,5% barbati. Putem corela aceasta situatie catastrofala cu gradul de absorbtie a fondurilor europene al Romaniei, si anume 5,5%. De ce? Deoarece nici macar in conditiile in care avem la dispozitie 3 miliarde euro de la Uniunea Europeana pentru dezvolarea resurselor umane, Ministerul Muncii nu doreste sa ajute formarea profesionala. Spunem acest lucru, referindu-ne la prevederile ghidului spre consultare, care pot deveni obligatorii daca lasam ca acest lucru sa se intample.

Conform normelor Consiliului National pentru Formarea Profesionala a Adultilor, aflat tot in subordinea Ministerului Muncii, un curs de calificare sau recalificare trebuie sa se incadreze intr-un numar minim de ore, astfel:

a) nivelul I – durata de 360 de ore de curs;

b) nivelul II – durata de 720 de ore de curs;

c) nivelul III – durata de 1080 de ore de curs.

Pragurile propuse in ghid pentru formarea profesionala per angajat per ora (1 euro) acopera cu greu costul minim al formarii conform legislatiei in vigoare (salariu lector, subventie cursant, hrana, materiale necesare formarii) si nu acopera deloc celelalte costuri aferente unui proiect de formare, si anume:

– salarii mimime pentru o echipa de proiect foarte mica, care trebuie sa acopere atat activitatile din proiect, cat si realizarea in bune conditii a unei cantitati enorme de documente pentru raporarile din cadrul proiectului;

– minime cheltuieli de informare si publicitate, activitate obligatorie conform legislatiei europene si nationale in domeniu;

– activitati de informare si consiliere necesare grupului tinta, in concordanta cu prevederile ghidului;

– activitati transnationale, in concordanta cu prevederile ghidului.

Mentinerea acestor praguri va duce la imposibilitatea incadrarii activitatii de calificare si recalificare in proiecte finantate din Fondul Social European in Romania. Ca termen de comparatie, in Germania costul formarii profesionale pe an per om, pentru ocupatiile care necesita echipamente grele si/sau sofisticate este de 10800 euro.

Evident, acest lucru nu este posibil in Romania. Dar nici proportia de 1/10 nu este o optiune.

Astfel, pentru a impiedica aprobarea acestei prevederi si in ghidul final, va rugam sa transmiteti sugestiile la adresa [email protected] sau la numarul de fax 021.312.54.98, pana la 20.02.2012.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top