Fonduri europene in valoare de peste 80 milioane euro pentru proiectul Ro-Net

Internet, sate

Vizita comisarului a avut ca scop sustinerea implementarii Ro-Net, proiect initiat de MCSI si finantat din fonduri europene.

Discutiile au debutat cu prezentarea proiectului si a importantei strategice pe care acesta o are in dezvoltarea spatiului rural, ca element de baza al infrastructurii locale din Romania. Comisarul european si-a exprimat disponibilitatea de a sustine demararea proiectului, de asemenea punct prioritar pe agenda Comisiei, precizand ca Internetul este un element important pentru dezvoltarea economica, sociala si educationala a acestor zone.

„Am spus-o si o repet: prioritatea mandatului meu este de a duce Internetul pana in ultima comuna si in ultimul sat. Vom asigura accesul la informatie si cunoastere tuturor romanilor din cele 1.213 comune si 2.387 de sate care in momentul de fata sunt neacoperite. Tehnologia informatiilor si Internetul de mare viteza vor ajuta la dezvoltarea comunitatilor rurale si vor genera crestere economica sustenabila”, a spus ministrul Razvan Mustea-Serban.

Proiectul Ro-Net isi propune sa dezvolte retele de infrastructura (de distributie), care sa ofere servicii de banda larga in zonele rurale din Romania care nu sunt deservite in prezent.

Ro-Net va fi finantat din fonduri europene in valoare de peste 80 milioane euro, provenind din POS CCE. MCSI va utiliza fondurile structurale pentru a sprijini dezvoltarea retelelor in banda larga in zonele albe (circa 3600 de comune si sate), identificate prin studiul ANCOM 2010 ca fiind defavorizate comunicational.

Prin implementarea Ro-Net, Romania se asociaza tintelor stabilite de UE si enuntate in strategia Agendei Digitale 2020, care recomanda colaborarea institutionala la nivel local si central, mizand pe elementele oferite de mediul virtual. Beneficiile generate de accesul populatiei la servicii publice electronice conduc la efecte precum cresterea prosperitatii individuale dar si bunastarea comunitatilor din care fac parte acestia.

Complementaritatea cu Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) – implementat de Ministerul Agriculturii vine din obiectivele comune ambelor minister, care vor fi atinse prin implementarea Ro-net, si anume:

• crearea si facilitarea accesului la o infrastructura de banda larga, inclusiv la instalatii de interconectare si la echipamente la sol;
• modernizarea infrastructurii de banda larga existenta;
• construirea unei infrastructuri pasive de banda larga.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top