APIA: Incepand cu 1 martie fermierii pot depune cereri de plata pentru a obtine subventia pe suprafata

APIA, cereri

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, in intervalul 1 martie – 15 mai 2012, o singura cerere de plata.

Pentru cererile de plata depuse dupa data de 15 mai, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs.

Pot beneficia de masurile de sprijin pe suprafata persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

Fata de campaniile precedente, in acest an, printre documentele doveditoare solicitate producatorului agricol care depune cererea de plata se numara si Adeverinta eliberata de Primaria pe raza careia utilizeaza terenul, conforma cu inscrisurile din Registrul Agricol, care sa contina: numele si prenumele/denumirea exploatatiei, CNP/CUI, volumul, pozitia, numarul din Registrul Agricol, total suprafata utilizata, pe categorii de folosinta, blocurile fizice in care utilizeaza terenul, modul de detinere a terenului utilizat.

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata fermei si Cerintele Statutare de Management – SMR.

Schemele / masurile de sprijin pe suprafata cuprind:

– Schema de plata unica pe suprafata (SAPS)
– Plati nationale directe complementare (PNDC):
PNDC 1 culturi in teren arabil;
PNDC 2 in pentru fibra;
PNDC 3 canepa pentru fibra;
PNDC 4 tutun;
PNDC 5 hamei;
PNDC 6 sfecla de zahar.
– Schema de plata separata pentru zahar;
– Plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala:
Masura 211 – Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate;
Masura 212 – Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural;
Masura 214 – Plati de Agro-mediu:

Pachetul 1 (P1) – pajisti cu inalta valoare naturala;
Pachetul 2 (P2) – practice agricole traditionale;
Pachetul 3 (P3) – pajisti importante pentru pasari;
Pachetul 4 (P4) – culturi verzi;
Pachetul 5 (P5) – agricultura ecologica;
Pachetul 6 (P6) – pajisti importante pentru fluturi;
Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu.

Se pot combina pe parcela: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcela P4 cu P7.

Elementul de baza si in campania 2012 este reprezentat de schitarea electronica a hartilor din cererea de plata, respectiv de utilizarea instrumentului tehnic IPA Online. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura invita toti fermierii interesati sa acceseze aplicatia de depunere electronica a cererii – IPA Online.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

One thought on “APIA: Incepand cu 1 martie fermierii pot depune cereri de plata pentru a obtine subventia pe suprafata”

  1. gavris ioan spune:

    Locuiesc in satul ROGNA jud.Salaj sat in care nu exista familii tinere, fiecare detinind o suprafata de peste 5 ha. Din1991 fiecare a lucrat terenul in limita posibilitatilor fiind lucrate peste100 ha bineinteles ca atunci majoritatea barbatilor au ramas in pensie la 55-60 ani. Anii au trecut acei barbati pensionari au murit in timp iar acum satul este locuit in majoritate de femei peste 75 ani . In urma cu 10ani a aparut in localitate un fermier sibian cu peste 700 oi ceea ce a permis ca fiecre cetatean ce detine teren sa depuna cerere de subventie pentru teren declarindul pajisti de inalta valoare nat. Cele 20 ha cultivate sint in intravilan iar peste 300 ha pasuni nearendate ceea ce permite fiecaruia sa ceara subventie destul de substantiala . Adeverinta de la primarie nu e nici o problema pentru ca fiecare detine terenul prin mostenire pentru cei majoritari care nu locuiesc in sat ceea ce ma intereseaza pentru cererea din campania 2013 daca pot sa depun cererea desi nu detinem animale terenul fiind pasunat in totalitate de fermierul sibian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.