Isarescu anticipeaza scaderea dobanzilor cu o gluma

Mugur Isarescu, dobanzi

“A venit primavara, se topesc zapezile, bancile vor avea mai multe lichiditati si chiar si cele mai incapatinate vor trebui sa reduca dobanzile, ca n-au incotro”, a spus Isarescu la un seminar cu tema “Clusterele economice generatoare de locuri de munca”.

Declaratia guvernatorului BNR sugereaza ca banca centrala va cauta sa lase mai multa lichiditate in piata bancara, ceea ce se va realiza, cel mai probabil, printr-o reducere a rezervelor minime obligatorii in sedinta de politica monetara din 29 martie. Guvernatorul BNR spune ca dezechilibrul bugetului de asigurari sociale poate fi rezolvat doar prin crearea de locuri de munca, intrucit cresterea impozitelor si taxelor nu face decit sa stimuleze evaziunea.

“Batalia se va duce aici, cine va reusi sa rezolve aceasta problema si sa iasa din cercul vicios (…) Solutia este sa acoperim deficitul CAS nu prin majorari de impozite, pentru ca acestea nu fac decit sa stimuleze evaziunea, ci prin crearea de noi locuri de munca”, a spus Isarescu.

Gvernatorul BNR a mai facut referiri la sistemul fiscal si evaziune, afirmand ca modelul antreprenorului roman, care vrea sa fie si patron si manager, dar si sistemul fiscal conceput astfel incat sa forteze managerii sa faca evaziune fiscala, sunt piedici in dezvoltarea pietei de capital din Romania.

Guvernatorul BNR a aratat ca aceeasi problema i-a fost ridicata si in anul 2000, pe vremea cand era premier, iar opinia sa a ramas aceeasi, ca solutiile financiare nu pot fi decat temporare, cand exista un asemenea dezechilibru mare, fizic, numeric, pana cind reformele structurale duc la regasirea echilibrului fundamental.

“In ceea ce priveste BNR, isi va vedea de treaba ei, nu vrem sa iesim din domeniul pe care il acoperim, cautam sa imbunatatim, prin imbunatatirea conditiilor de creditare. Dar, fara a iesi din matca noastra, trebuie sa spunem ca aceste imbunatatiri sint paleiative, iar solutia adevarata este crearea de locuri de munca”, a adaugat Isarescu.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.