Disputa in jurul unei investitii cu fonduri europene la Iasi

proiect, fonduri

Un proiect de aproximativ 70 milioane de euro din fonduri europene ar putea fi blocat din cauza conducerii Primariei Costesti.

Administratia Bazinala de Apa Prut-Birlad (ABAPB) este beneficiarul acestui proiect prin care se urmareste reducerea riscului de inundatii pe acest bazin.

Proiectul, format din cinci componente majore, are drept scop regularizarea raului Bahlui, contructia a doua poldere in aval si amonte de Podu Iloaiei si doua acumulari nepermanente in amonte de Tirgu Frumos, pe Probota si Bahluiet.

Primul proiect a inceput anul trecut, in timp ce pentru al doilea vor incepe lucrarile la inceputul saptamanii viitoare. Problema apare in cazul constructiei barajelor in amonte de Tirgu Frumos, pentru ca aici beneficiarii proiectului se lovesc de refuzul Primariei in a colabora.

“Suntem intr-un perpetuu razboi, daca pot sa-i spun asa, cu cei de la Costesti. In acest proiect trebuie sa construim un baraj la Ion Neculce, unde avem nevoie de circa 6 ha de teren, si unul la Costesti, unde ar fi nevoie de aproximativ 9 ha de teren agricol. Noi am incercat in mai multe zone sa amplasam aceste baraje, dar expertii ne-au asigurat ca cea mai potrivita zona este la Costesti. Dosarul proiectului trebuie sa contina date despre culoarul de expropriere care va fi ocupat de lucrari si lista proprietarilor afectati, lista pe care trebuie sa o obtinem de la Primarie. Ei bine, ei nu vor sa ne ofere aceasta lista”, ne-a declarat Petru Deliu, managerul proiectului.

Reprezentantii Administratiei de Apa sustin ca, potrivit legii 255, exista posibilitatea ca printr-o Hotarare de Guvern sa exproprieze terenurile pe care se contruiesc obiective nationale pentru interes public si fara acceptul proprietarului. Numai ca, aceasta hotarire nu poate fi acordata fara eliberarea acestei liste, pe care numai Primaria o poate emite. Beneficiarii proiectului se tem ca in lipsa acestei liste poate duce chiar la blocarea intregului proiect de 70 milioane de euro.

“Chiar daca am inceput celelalte doua proiecte, nerespectarea tuturor acestor pasi duce la intirzierea planului si riscam sa fie blocat intreg proiectul”, a declarat Dan Buruiana, purtatorul de cuvint al institutiei.

Mai multe detalii: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.