Premierul Ungureanu: Suntem decisi sa evitam orice intrerupere de plata

implementare, proiecte

Mihai Razvan Ungureanu: (…) “Am transmis domnului Hahn ca, in ceea ce ne priveste pe noi, exista si vointa politica si determinarea si capacitatea de a continua masurile intreprinse in a doua jumatate a anului trecut, 2011, pentru a accelera ritmul de implementare a programelor operationale si pentru a remedia deficientele constatate de catre Comisia Europeana. Pana la urma, noi suntem primii interesati sa crestem absorbtia de fonduri, ne-am angajat la asa ceva.

Stim foarte bine ca sunt bani ieftini, daca ii avem, si foarte scumpi, daca ii pierdem si, pe langa plusul economic pe care l-am putea inregistra, un parcurs care sa fie si corect si accelerat se va traduce in consolidarea credibilitatii noastre in Uniunea Europeana si, de ce nu, intre toate celelalte state care se uita la noi cu atentie.

In primul rand, suntem decisi sa evitam orice intrerupere de plata, tinand cont ca asa ceva ar duce la dezangajare de fonduri la finele anului. E o chestiune de realism cea care ma obliga sa fiu constient de aceasta problema si sa canalizez toate eforturile noastre pentru ca acest lucru sa nu se intample.

Am discutat despre stadiul implementarii planului de masuri prioritare pentru consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune si am stabilit ca noi sa ne concentram imediat, in perioada care urmeaza, pe simplificarea procedurilor referitoare la verificarea cererilor de rambursare primite de la beneficiari, reducerea termenelor de procesare, consolidarea capacitatii administrative a structurilor din sistemul de gestionare a programelor operationale si, bineinteles, concentrandu-ne pe proiectele majore, care sunt mari absorbante de fonduri europene, care se afla in implementare sau sunt pe cale de a fi implementate.

Nu ne concentram pe lucruri de detaliu, ci, in primul rand, pe marile proiecte care au nevoie de alimentare cu fonduri europene. Am discutat de asemenea si problemele pe care le pune implementarea programelor operationale si masurile pe care le-am intreprins pentru accelerarea ritmului implementarii, in special acele clarificari legate de procesul de conciliere, ca urmare a misiunilor de audit de la Comisie, care au avut loc anul trecut. Domnul comisar Hahn isi exprima disponibilitatea pentru a ne sustine in urgentarea solutionarii acestor aspecte.” (…)

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.