Romania va avea un vicepresedinte la BEI

vicepresedinte, BEI

Fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu va fi numit vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), pentru un mandat de sase ani, in locul grecului Plutarchos Sakellaris, pozitie pe care Romania o va detine in premiera. Din pozitia de vicepresedinte al BEI, Tanasescu, in prezent reprezentantul Romaniei la FMI, va coordona activitatea bancii in Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe si Pacific) si Africa de Sud.

In afara finantarii proiectelor din statele UE, BEI activeaza si din Africa, Asia si Rusia, acoperind in total peste 150 de tari. Institutia este cea mai mare banca internationala nesuverana atit din punct de vedere al finantarilor acordate, cat si al emisiunilor pe pietele de capital.

In 2010, aproape 90% din finantarea BEI de 72 miliarde de euro a fost alocata pentru proiecte din UE. BEI a semnat in perioada 2007-2011 contracte de finantare de 4,09 miliarde de euro in Romania. Tanasescu este din 2007 reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International si ocupa pozitia de director general adjunct in Constituanta Olandeza.

In varsta de 56 de ani, Tanasescu este absolvent al facultatii Finante-Contabilitate de la ASE si a urmat mai multe specializari in strainatate, dintre care doua chiar la FMI – “Statistica Finantelor Publice” si “Politici macroeconomice si finante publice”.

La inceputul anilor ’90, el studiaza timp de un an politica bugetara, executie si control la Paris, Ecole Nationale d’Administration (ENA), pentru ca in 1998 sa urmeze un curs de politici economice executive la Harvard Business School. Tanasescu a activat in ministerul Finantelor incepand din 1990 ca director general al mai multor departamente, coordonand, pe rand, Departamentul Veniturilor Statului-impozite directe, Departamentul Bugetului de Stat si Departamentul Datoriei Publice.

In 1997, el este numit reprezentant al Romaniei la Banca Mondiala, iar in 2000 preia pozitia de ministru al Finantelor Publice, pe care o detine pana la alegerile din 2004. Tanasescu ramine unul dintre cei mai apreciati ministri ai Finantelor de dupa ’90, perioada in care a condus ministerul fiind caracterizata de o puternica disciplia financiara.

El a fost primul demnitar in functie care a vorbit de introducerea cotei unice in Romania, in anul 2003, cand a propus un nivel de 23%. Tanasescu a fost decorat Cavaler al Legiunii de Onoare in grad de Comandor de catre presedintele Frantei in 2002 si, in acelasi an, primeste Steaua Romaniei in grad de Cavaler, conferita de presedintele Romaniei. El este unul dintre cei trei romani care fac parte din Comisia Trilaterala, una dintre cele mai influente organizatii la nivel mondial.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.