930 milioane Euro pentru infrastructura Romaniei

Guvernul a adoptat un Memorandum care are ca tema acordul de principiu pentru aprobarea contractarii de catre Ministerul Finantelor Publice a unor imprumuturi de pana la 930 milioane Euro, in perioada 2006-2009.

Banii vor fi folositi pentru finantarea investitiilor in constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, pentru infrastructura rurala si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare si a statiilor de tratare a apei.

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat joi ca 200 de milioane de Euro vor fi folositi pentru alimentari cu apa la sate, prin doua programe – unul cu credit extern si unul cu bani de la buget. Alte 200 de milioane de Euro urmeaza sa fie investite in constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.

„Aceste sume sunt, evident, suplimentare fata de ceea ce exista acum in buget”, a precizat ministrul delegat Laszlo Borbely.

In a doua parte a acestui an se va derula un program de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, precum si a statiilor de tratare a apei potabile si apei uzate in localitatile cu o populatie mai mica de 50 de mii de locuitori.

„Tinta sunt acele orase mai mici care pana acum nu au avut acces nici la SAPARD nici la ISPA, deci nu au putut sa atraga fonduri pentru alimentarea cu apa, tratarea apei uzate, lucrari de infrastructura”, a spus ministrul delegat Laszlo Borbely. Programul derulat va fi finantat cu 340 milioane Euro, suma care este solicitata ca imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Pietruirea si asfaltarea drumurilor comunale, locale, va fi realizata printr-un alt program, cu un cost total de 190 de milioane de euro, din care 40 de milioane Euro sunt asigurate dintr-un credit extern si 150 de milioane Euro din resurse interne, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Memorandumul prevede ca pentru cele patru mari proiecte prezentate costurile neeligibile de natura TVA, taxe vamale, precum si alte taxe sau impozite se vor suporta de la bugetul de stat. Proiectele vor fi supuse Consiliului Concurentei in masura in care intra sub incidenta legii concurentei.

„Este important sa avem o conceptie in ceea ce priveste dezvoltarea teritoriala. si dupa 15 ani, in sfarsit, in luna octombrie anul trecut, s-a adoptat un Memorandum privind un prim concept de dezvoltare teritoriala a Romaniei, care va fi prezent si in Planul National de Dezvoltare, ce va fi adoptat pana la sfarsitul lunii martie. Planul National jaloneaza toate prevederile privind dezvoltarea Romaniei, pana in 2013, dar si o conceptie, pentru ceea ce avem de facut privind investitiile in urmatorii trei ani. Cred ca acest an va fi un an al infrastructurii si acest lucru va putea fi demonstrat numai daca avem proiecte, daca avem finantarea necesara pentru aceste proiecte si daca vom cheltui acesti bani cu chibzuinta”, a aratat ministerul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Sursa: , Guvernul Romaniei – Biroul de presa, 26 ianuarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top