2.324.000 de euro pentru alinierea administratiei agricole din Romania la cerintele Politicii Agricole Comune

Uniunea Europeana investeste pentru a sprijini institutiile din Romania in vederea implementarii Politicii Agricole Comune a UE. Din totalul de 15 proiecte de infratire institutionala, doua proiecte – cu un buget total de 2,3 milioane de Euro – au fost lansate marÅ£i, 28 martie 2006, la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in prezenta oficialilor romani si europeni.

Proiectele lansate sunt:

1. “Consolidarea capacitatii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale de a elabora politici”.

Proiectul, cu o durata de 21 luni si un buget total de 991.819 Euro, acorda sprijin Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale din Romania pentru consolidarea capacitatii de analiza economica, aplicarea si evaluarea optiunilor alternative de politica, stabilirea de abordari optime precum si pentru dezvoltarea de mecanisme necesare stabilirii si monitorizarii impactului politicii.

Partenerii pentru implementarea proiectului sunt Ministerul Agriculturii, Padurilor, Mediului si Gospodaririi Apelor din Austria in Consortiu cu Ministerul Federal pentru Agricultura, Alimentatie si Protectia Consumatorilor din Germania.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe FLUTUR, mentiona „Modelul agricol European se bazeaza pe un sector agricol competitiv, durabil, multifunctional si cuprinzator. Politica Agricola Comuna (PAC) se bazeaza pe aspecte de mediu, sociale si de piata. In consecinta, pe baza sprijinului acordat de acest proiect de infratire care include activitati de formulare, implementare si evaluare a politicii, ministerul dezvolta un sistem pentru implementarea PAC in Romania”.

2. “Continuarea sprijinului pentru implementarea completa a Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS)”.

Pentru implementarea acestui proiect, MAPDR va beneficia, pe parcursul a 21 de luni, de experienta si competenta profesionala a expertilor de la Ministerul Federal pentru Agricultura, Alimentatie si Protectia Consumatorilor din Germania si Ministerul Agriculturii si Padurilor din Italia.

Acest proiect, cu un buget total de 1.332.760 Euro, va consolida structura administrativa a IACS in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, astfel incat pana la data aderarii sa existe un sistem IACS deplin functional. Rezultatele concrete ale proiectului includ cadrul institutional si legislativ pentru IACS, Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole, baza de date IACS/GIS, manuale de proceduri, instruirea personalului si asigurarea de informatii pentru fermieri cu privire la platile directe ale UE si IACS.

Referindu-se la importanta IACS, d-nul Gheorghe FLUTUR sublinia „IACS reprezinta un element-cheie pentru controlul platilor directe ale UE. Daca nu dispunem de un sistem IACS operational, Romania nu va putea beneficia de platile directe acordate de UE”.

Prezenti la lansarea proiectele de infratire au fost d-nul . Gheorghe Flutur – Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, d-nul Georgio FICCARELLI, Coordonatorul Proiectelor de Infratire in cadrul Delegatiei Comisiei UE la Bucuresti, d-nul. Franz PATSCHKA – Lider de Proiect, reprezentant al Ministerului Agriculturii, Padurilor, Mediului si Gospodaririi Apelor din Austria, D-nul Volkmar MEISLAHN – Lider de Proiect, reprezentant al Ministerului Federal al Agriculturii, Alimentatiei si Protectiei Consumatorilor din Germania, precum si reprezentanti ai Ambasadelor Germaniei si Italiei la Bucuresti.

Sursa: Infoeuropa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top