Deturnare de fonduri europene la Tehnopolis Iasi

Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a prezentat un raport exploziv: firma care a construit parcul tehnologic „Tehnopolis” a deturnat in jur de un milion de euro. Banii proveneau de la Uniunea Europeana. Alte acuzatii: fals si inselaciune. Dosarul a fost trimis procurorilor. Firma „Cominco” a cistigat o licitatie organizata la Bucuresti, pentru un proiect de 6,3 milioane euro. DLAF a constatat ca tribunalul incepuse procedurile de faliment pentru „Cominco”. Pina in 2001, director la „Cominco” a fost Serban Mihailescu, devenit apoi secretar general al Guvernului PSD.

Seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) din subordinea primului ministru sustine ca a gasit grave nereguli in derularea investitiei. Fals in declaratii, inselaciune si deturnare de fonduri sint citeva din acuzatiile care ar putea costa Romania 4,7 milioane euro, cit reprezinta fondurile nerambursabile acordate de Uniunea Europeana. Parcul tehnologic „Tehnopolis” ar putea reprezenta primul proiect cu finantare europeana derulat la Iasi si gasit in neregula. „Ce este clar pina in acest moment este ca banii europeni nu au fost utilizati corect si ca au ajuns sa fie administrati de o societate care nici nu avea ce sa caute in derularea proiectului. Amploarea fraudei si nota de plata pe care ar putea-o avea de platit Romania ramin de stabilit, intrucit mai sint de efectuat cercetari aprofundate”, a declarat seful DLAF, Tudor Chiuariu.

Proiectul parcului tehnologic „Tehnopolis” a fost initiat de Consiliul Judetean inca de la sfirsitul anului 2000. Gindit ca un motor de relansare a vietii economice iesene, parcul tehnologic urma sa grupeze firme din domeniul IT si audiovizual, carora le erau puse la dispozitie toate utilitatile necesare pentru a-si lansa si dezvolta afacerile. Valoarea constructiilor si amenajarilor s-a ridicat la 6,36 milioane euro, 75% din suma fiind acordata cu titlu nerambursabil in cadrul programului Phare al Uniunii Europene. Lucrarile de constructie au fost realizate de un consortiu de trei firme, condus de SC „Cominco” SA Bucuresti, firma condusa pina in 2001 de fostul secretar general al Guvernului PSD, Serban Mihailescu. Inglodata pina peste cap in datorii si implicata in scandaluri privind adjudecarea unor contracte „grase” in conditii discutabile, SC „Cominco” SA si-a surclasat net competitorii la licitatia desfasurata in octombrie 2002, cistigind contractul. Dupa 4 ani, DLAF a confirmat semnele de intrebare ridicate in 2002, descoperind in plus si alte nereguli. „In urma verificarilor efectuate de inspectorii DLAF in 2005, am constatat ca asociatia de societati care a obtinut contractul nu indeplinea conditiile de eligibilitate. Astfel, SC «Cominco» SA era in reorganizare judiciara, avind in acelasi timp datorii restante la bugetul de stat”, a afirmat Chiuariu.

Conform legii, la licitatiile pentru adjudecarea de contracte publice nu pot participa firmele aflate in faliment sau care au datorii la bugetul statului. Conform inspectorilor DLAF, impotriva SC „Cominco” SA, Tribunalul Vilcea dispusese inceperea procedurilor de reorganizare judiciara si faliment cu o luna inaintea organizarii licitatiei. „Reprezentantii societatii au depus declaratii pe propria raspundere prin care sustineau ca societatea nu facea obiectul unor astfel de proceduri. Practic, au fost declaratii date in fals”, a explicat Chiuariu.

Mai mult, la sfirsitul anului 2001, SC „Cominco” SA inregistra datorii la bugetele statului in valoarea totala de 111 miliarde lei. „Interdictia de participare la o licitatie nu se aplica daca firma si-a esalonat datoriile. Acesta a fost si cazul „Cominco”, astfel incit nu exista nici un motiv pentru a o elimina din competitie”, a explicat la acea data Mihaela Biolan, sefa serviciului de licitatii din cadrul fostului Minister al Dezvoltarii si Prognozei (MDP). Inspectorii DLAF au gasit totusi datorii catre bugetul statului de 1,5 miliarde lei. „Pare o suma mica, dar noi nu am aprofundat aceasta problema. Nu ne intereseaza ce datorii avea «Cominco» la buget, ci daca acestea existau in 2002. Si un leu daca aveau datorii, trebuiau eliminati din competitie”, a spus Chiuariu. La licitatia organizata de MDP au participat si reprezentanti ai Uniunii Europene si ai firmei de consultanta care a supervizat proiectul. Nici acestia si nici competitorii SC „Cominco” SA nu au abordat subiectul datoriilor la bugetul de stat. „Reprezentantii «Cominco» au venit cu mai multe certificate, eliberate pentru diverse filiale ale lor din tara, care nu aveau datorii. Pe toate scria «Cominco», dar nu se refereau la «Cominco» SA Bucuresti”, a explicat seful DLAF.

Cea mai grava acuzatie adusa sefilor „Cominco” este insa cea de delapidare a fondurilor Uniunii Europene. Astfel, „Cominco” a beneficiat de un avans in valoare de 700.000 euro si 8,5 miliarde lei pentru executarea lucrarilor de organizare si pregatire a santierului. Conform raportului DLAF insa, banii au fost utilizati pentru plata altor lucrari, pentru constituirea de depozite bancare, plata unor contracte de leasing sau pentru cumpararea unui automobil Citröen. Conform normelor Uniunii Europene, orice suma cheltuita in afara platilor aprobate prin proiect trebuie returnata bugetului comunitar. La sesizarea DLAF, reprezentantii Oficiului European pentru Lupta impotriva Fraudei vor verifica toate sumele cheltuite din cei 4,7 milioane euro alocate de UE pentru construirea parcului tehnologic. Sumele cheltuite nejustificat urmeaza sa fie returnate bugetului comunitar de catre Guvern. Dosarul intocmit de inspectorii DLAF a fost inaintat Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti pentru continuarea cercetarilor. „Astfel de cazuri trebuie sa se constituie intr-un avertisment extrem de serios. Toti cei care primesc bani europeni vor trebui sa-i foloseasca intr-un mod corect. Altfel, vor ajunge cit de curind in fata organelor judiciare, fiind pasibili de o pedeapsa de pina la 20 de ani de inchisoare”, a incheiat Chiuariu.

Sursa: Ziarul de Iasi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top