Joi, 27 aprilie 2006, la sediul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, a avut loc conferinta de lasare a proiectului de twinning „Sprijin pentru Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor in pregatirea ca Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu” (POS Mediu).
Proiectul va avea o durata de 18 luni, o valoare de 1.500.000 euro si isi propune sa realizeze intarirea capacitatii institutionale atat a Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), in calitatea sa de Autoritate de Mangement, cat si a Agentiilor Regionale si Locale de Mediu, ca Organisme Intermediare, in vederea indeplinirii eficiente a sarcinilor specifice legate de implementarea POS Mediu. POS Mediu cuprinde 6 axe prioritare care vor fi sprijinite financiar de Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune. Asistenta financiara oferita de Uniunea Europeana are ca scop sprijinirea Romaniei in eforturile sale de modernizare a infrastructurii de mediu pentru a corespunde cerintelor europene in domeniu si se va ridica la aproximativ 400-500 de milioane de euro pe an.
Parteneri MMGA in acest proiect sunt Ministerul Mediului si Fondul National de Mediu din Republica Ceha, care au o experienta recenta buna in dezvoltarea de activitati legate de managementul fodurilor europene.
Proiectul va asigura instruirea personalului, elaborarea Manualelor de Operare, de Proceduri si de Audit Intern si a unor scheme de parteneriat public-privat in vederea realizarii unei programari si a unui management efficient al fondurilor europene.
Tot joi, 27 aprilie, a fost lansata componenta doi din masura ISPA „Asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte im sectorul de mediu”.
Asistenta Tehnica prevede pregatirea a 5 proiecte regionale in sectorul apa/apa uzata in urmatoarele judete: Cluj (Turda si Campia Turzii), Sibiu, Gorj si Salaj (Dej si Zalau), care vor fi utilizate pentru finantarea acestora prin Fondul de Coeziune. Lucrarile propriu-zise vor incepe in 2007.
Aceasta masura are ca obiective imbunatatirea infrastructurii de mediu in judetele mentionate, in concordanta cu standardele europene si consolidarea capacitatii locale pentru dezvoltarea viitoarelor proiecte europene.
Consultantii se vor ocupa de instuirea profesionala a personalului beneficiar responsabil cu implementarea proiectelor in toate stadiile de pregatire, elaborarea studiilor de fezabilitate si a dosarelor de licitatie. Investitiile vor fi ierarhizate in functie de nevoile populatiei si de capacitatea locala de implementare. O atentie deosebita se va acorda regruparii operatorilor de apa intr-o singura entitate pentru initierea si derularea unor proiecte viabile si eficiente din punct de vedere al costurilor si beneficiilor pentru comunitate. Valoarea contractului este de 3 381 000 de euro.