Uniunea Europeana acorda asistenta financiara pentru pagubele produse de inundatii

Romania va primi fonduri in valoare de 24,6 milioane Euro prin intermediul programului Phare 2005 pentru acoperirea pagubelor produse de inundatii. Aceasta suma este acordata in cadrul “Acordului de Finantare privind masurile de reabilitare a pagubelor produse de inundatii si de prevenire a efectelor unor astfel de evenimente”, semnat in data de 18 mai 2006 18 Mai 2006, de domnul Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice si domnul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. La aceste fonduri se adauga suma de 5,67 milioane Euro, contributia Guvernului Romaniei de la bugetul statului.

Suma de 24,6 milioane Euro, acordata de Comisia Europeana, reprezinta o suplimentare a fondurilor alocate Romaniei prin programul Phare 2005. Decizia a fost luata in luna octombrie 2005 de catre Comitetul de Gestiune Phare al Comisiei Europene, cu scopul de a finanta proiecte de refacere a infrastructurii si strategii de prevenire a inundatiilor.

In acelasi timp, a fost semnat si un Addendum la Memorandumul de Finantare pentru Programul Phare National 2004, in care au fost prevazute noi obiective, legate de inlaturarea efectelor inundatiilor din 2005. Astfel, vor putea fi finantate masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor inundatiilor in domeniile mediu si transport, din economiile ce se vor realiza la contractarea fondurilor Phare 2004.

Masurile prevazute in cadrul Acordul de Finantare Phare 2005 semnat in data de 18 mai 2006 prevad acordarea de sprijin autoritatilor romane pentru:

  • Elaborarea de masuri privind prevenirea, protectia si reducerea efectelor inundatiilor, (2 milioane euro),
  • Dezvoltarea capacitatii de elaborare a Strategiei pentru prevenirea pagubelor produse de inundatii ce afecteaza reteaua de drumuri si cai ferate a Romaniei (2 milioane euro),
  • Lucrari de reabilitare a podurilor si digurilor afectate de inundatii, complementare celor finantate in cadrul Programului National Phare 2004 – sector Coeziune Economica si Sociala, Partea I – Investitii (17 milioane euro),
  • Asistenta tehnica in vederea stabilirii modului de administrare a situatiilor de urgenta/dezastrelor, la nivel local si regional, complementare celor finantate in cadrul Programului National Phare 2004 – sector Coeziune Economica si Sociala, Partea III – Dezvoltare institutionala (1,6 milioane euro),
  • Asistenta tehnica in vederea pregatirii proiectelor tehnice necesare reabilitarii lucrarilor hidrotehnice afectate de inundatii (2 milioane euro).

Proiectele vor fi implementate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice, termenul pentru organizarea licitatiilor si incheierea contractelor fiind 30 noiembrie 2007.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.