Statul isi pierde din 2007 rolul de protector in gestionarea fondurilor europene

In perioada 23-24 mai, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Finantelor Publice si Ambasada Spaniei la Bucuresti au organizat seminarul cu titlul “Fondurile structurale – Provocari si Oportunitati”, pentru a realiza un schimb de expertiza intre autoritatile spaniole si cele romane in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene.

Pe 23 mai, ministrul Anca Boagiu a participat la deschiderea oficiala a seminarului cu titlul “Fondurile structurale – Provocari si oportunitati”, eveniment la care au fost prezenti si ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Pablo Garcia Berdoy, si secretarul de stat la Ministerul Finantelor publice, Alice Bitu.
In urma discutiilor purtate de catre ministrul Anca Daniela Boagiu cu Alberto Navarro cu ocazia vizitei sale in Spania, in decembrie 2005, ministrul Anca Boagiu a stabilit realizarea unui transfer de expertiza intre autoritatile spaniole care gestioneaza fondurile europene si functionarii romani care vor lucra in acelasi domeniu de la 1 ianuarie 2007.

Acest lucru s-a concretizat prin organizarea un seminar de instruire pentru reprezentantii administratiei centrale care vor gestiona fondurile europene, avand lectori spanioli, dar va continua prin derularea de stagii de catre functionarii romani in institutii din statele membre.

“Acest seminar este o ocazie deosebita pentru a identifica cele mai bune practici, prin intermediul unui dialog cu experti care au demonstrat, prin ratele ridicate de absorbtie, ca banii europeni pot fi folositi pentru dezvoltarea tarii. Romania este de-abia la inceput de drum si putem invata din experienta statelor care au inregistrat succese in domeniu”, a declarat ministrul Anca Boagiu.

Pablo Garcia Berdoy, ambasadorul Spaniei la Bucuresti, prezent la eveniment a declarat ca “interesul national trebuie sa fie complementar cu cel European. Cheia succesului in Spania a fost un grup de functionari dedicati, care au facut din cheltuirea banilor europeni un succes pentru economia spaniola”.

Ministrul integrarii europene a subliniat necesitatea transferului de responsabilitate privind gestionarea fondurilor europene catre autoritatile publice: De la 1 ianuarie 2007, statul isi pierde rolul de protector. Responsabilitatea va reveni autoritatilor locale, care trebuie sa faca proiecte viabile, care sa atraga fonduri, spre folosul comunitatilor locale”.

Printre temele abordate in cadrul seminarului se afla negocierea si repartitia fondurilor structurale, pregatirea si elaborarea documentelor de programare a fondurilor, gestionarea fondurilor structurale in cadrul infrastructurilor de transport, dar si urmarirea si monitorizarea fondurilor.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.