Sugestie de la UE: Banii Uniunii sa fie alocati pentru investitii majore

Raportorului Parlamentului European pentru Bugetul UE, Giovanni Pittella, a sugerat, marti, intr-o intalnire cu parlamentarii din Comisiile de buget-finante, ca fondurile acordate de UE dupa integrare sa fie indreptate catre investitiile majore, cum ar fi investitiile in infrastructura.

Presedintele Comisiei pentru Buget-Finante din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu, a declarat, dupa intalnirea cu Pittella, ca tema discutiilor cu oficialul european au fost legate, in principal, de modul de cheltuire al fondurilor europene.

„Am vorbit despre bugetul acordat Romaniei pentru perioada 2007-2013. Ideile pe care le-am lansat, si pe care raportorul Parlamentului European le-a acceptat, au fost legate de modul de cheltuire a acestor fonduri. Sunt bani multi, peste 30 de miliarde de euro pentru acesti ani, iar sugestia lui a fost ca eficienta lor sa fie foarte mare intr-o administratie care este inca la inceput in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, ca ele sa fie localizate in principal pentru investitiile mari, investitii de sosele, portuare, aeroportuare astfel incat procedurile sa fie mai simple si banii sa fie cheltuiti pe un proiect mare”, a precizat Tanasescu (PSD).

El a aratat ca a doua problema discutata a fost legata de modul in care va reusi Romania, in primii 7 ani, sa reduca decalajele de dezvoltare intre regiuni, avand in vedere ca multi bani vor merge pe proiectele mari de investitii.

„Cum vom reusi sa atragem acesti bani in dezvoltarea regiunilor sarace? Raspunsul foarte clar este dat de faptul ca Bruxelles-ul este obligat, prin bugetul pe care il aproba pentru o tara membra, respectiv Romania, sa aloce cei mai multi bani in special regiunilor slab dezvoltate. Deci acest prim exercitiu din primii 7 ani va fi un exercitiu in care multi bani se vor indrepta catre regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei”, a precizat Tanasescu.

Deputatul social-democrat a mai aratat ca bugetul UE pentru primii 7 ani este de 864 de miliarde de euro. „Romania, prin fondurile structurale si de coeziune, va beneficia de aproximativ 30 de miliarde de euro, in primii ani, urmand ca aceste sume sa creasca catre 2013, cand si capacitatea noastra de absorbtie va fi foarte importanta”, a adaugat el.

Tanasescu a mentionat ca un element important al discutiilor a fost legat de parteneriatul public-privat, care trebuie localizat in principal pe IMM-uri, pe problemele legate de cercetare-inovare si pentru companiile multinationale care isi vor derula activitatea in Romania. El a aratat ca aceste parteneriate au rolul de a atrage mai repede fondurile in dezvoltarea acestor segmente mai importante ale IMM-urilor.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top