SAPARD – mai multe proiecte decat bani

Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) estimeaza ca in jur de 700 de producatori agricoli care au proiectele in faze incipiente ar putea pierde banii comunitari, desi au cheltuit pentru consultanta.

“Numarul de proiecte depuse in iunie a depasit orice asteptare de-a noastra. Daca inainte veneau proiecte in valoare de 40-50 de milioane de euro pe luna, acum sumele sunt de trei ori mai mari”, a declarat Samoila Szabo, presedintele APDRP.

Potrivit acestuia, producatorii agricoli care vor sa depuna proiecte pe masura referitoare la silvicultura nu mai au practic nici o sansa. In schimb, pentru cei care au in curs de finalizare proiecte pe masura referitoare la exploatatiile agricole sau la diversificarea activitatilor economice, probabilitatea sa mai poata intra in posesia fondurilor SAPARD este mai mare.

Pentru ca exista mai multe proiecte decat bani, APDRP va acorda fondurile nerambursabile in functie de scorul fiecarui proiect in parte. Punctajul se va stabili pe baza criteriilor de selectie aplicate in cadrul programului SAPARD si specificate in ghidurile de prezentare a masurilor.

Conform ultimelor centralizari, cererile de finantare a producatorilor agricoli se ridica la 1,41 miliarde de euro, cu aproximativ 200.000 de euro mai mult decat sunt prevazuti in alocarea financiara 2000-2005. Asta inseamna practic ca alocarea financiara pe 2006, care se ridica la 215 milioane de euro, a fost deja adjudecata. Alocarea financiara pe 2006 va fi aprobata in luna august sau cel mai tirziu in septembrie.

Numarul proiectelor depuse in ultimele luni a crescut foarte mult, in aprilie fiind primite 244 de cereri in valoare de 79,4 milioane de euro, in mai – 644 de proiecte in suma de 334 de milioane de euro, iar in prima jumatate a lui iunie – 212 proiecte in valoare de 70 de milioane de euro.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.