Romania incepe negocierile pentru aderarea la Spatiul Economic European

Pe 5 iulie, la Bruxelles, Romania va incepe negocierile pentru aderarea la Spatiul Economic European (SEE). In conformitate cu obligatiile asumate in cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra se va alinia la politica comerciala a UE si va fi parte la acordurile internationale incheiate de UE, inclusiv la Acordul privind SEE, simultan, de la data aderarii efective la UE.

Seful delegatiei romane va fi Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. Din partea Romaniei vor participa la negocieri reprezentanti ai MIE, MAE, MEC, MFP, MAPDR, MMSSF.

SEE a fost creat in 1994, ca o zona de liber schimb intre Comunitatea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS). SEE reuneste statele membre ale Uniunii Europene si trei dintre statele AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), intr-o piata interna bazata pe libera circulatie a marfurilor, serviciilor si capitalurilor. Astfel, regimul Pietei Interne a UE a fost extins la cele trei state AELS mentionate, SEE ramanand totusi, in termenii tehnici ai Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT), o zona de liber schimb.

Negocierile se vor desfasura trilateral – cele trei tari AELS, Comisia Europeana si statele in curs de aderare (Romania si Bulgaria), reprezentantii Comisiei actionand solidar cu interesele generale ale UE si cu pozitia de negociere a viitorului stat membru UE. Negocierile se vor desfasura in cadrul unor grupe de lucru specializate pe dosare tehnice, precum dosarul agricol, cel al asistentei financiare si cel privind perioadele de tranzitie, care vizeaza extinderea aplicarii celor 4 libertati de circulatie (a bunurilor, serviciilor, persoanelor si capitalurilor).

Pe langa cele patru libertati fundamentale, Acordul SEE cuprinde si prevederi din domeniul concurentei, ajutorului de stat si achizitiilor publice. De asemenea, sunt incluse o serie de prevederi care preiau legislatia comunitara din domenii precum: politica sociala, protectia consumatorilor, mediul inconjurator, statistica si societatile comerciale.

In plus, Acordul SEE contine prevederi referitoare la cooperarea in asa-numitele „domenii colaterale”, precum: cercetare si dezvoltare tehnologica, servicii informationale, educatie, turism, cultura, energie, protectie civila etc.

In contextul aderarii celor zece noi state membre la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, a avut loc si extinderea Acordului SEE in conformitate cu art. 128 din acordul SEE, potrivit caruia un stat care devine membru UE are obligatia de a solicita aderarea la SEE. In urma negocierilor care au avut loc intre UE, statele AELS si cele zece state candidate, la 14 octombrie 2003 a fost semnat, la Luxemburg, Acordul de participare a celor zece tari candidate la SEE (Acordul de extindere al SEE). Statele AELS au o contributie financiara semnificativa in special in ceea ce priveste asistenta financiara pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in SEE.

Avand in vedere ca Romania va adera la UE in 2007, respectiv la mijlocul perioadei de aplicare a actualelor mecanisme financiare (2004-2009), pentru Romania (si Bulgaria) va avea loc o dezvoltare proportionala a celor doua mecanisme financiare actuale (pe perioada 2007- 2009). Pentru perioada 2009-2014 urmeaza sa fie aplicat, atat celor zece noi state membre care sunt deja parte a SEE, cat si Romaniei si Bulgariei, mecanismul financiar revizuit, care va fi negociat ulterior.

Romania isi doreste ca in cursul negocierilor sa atinga urmatoarele obiective: mentinerea perioadelor de tranzitie obtinute in cursul negocierilor de aderare la UE, adaptarea corespunzatoare, dupa caz, a regimului comercial dintre UE si tarile AELS/SEE, in functie de interesele comerciale ale Romaniei, precum si obtinerea unei contributii financiare cat mai ridicate a statelor AELS in cazul Romaniei dupa aderarea la SEE.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top