Solicitarile de fonduri SAPARD dintr-o luna depasesc o alocare financiara anuala

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a primit in luna iunie un numar record de 745 de proiecte a caror valoare totala se ridica la 391 milioane de euro.

In fiecare zi, la centrele regionale ale APDRP au fost depuse in medie 37 de proiecte SAPARD in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.

Comparativ cu ultimele doua luni, solicitarile de fonduri SAPARD inregistreaza o tendinta ascendenta evidenta. In luna aprilie au fost depuse 272 de proiecte in valoare de 104 milioane de euro, iar in luna mai 720 de proiecte in valoare de 385 milioane de euro.

“Avand in vedere aceasta crestere spectaculoasa a numarului de cereri de finantare prin SAPARD si raportand valoarea acestora la fondurile disponibile prin SAPARD, exista chiar posibilitatea de a opri depunerea proiectelor incepand cu luna august”, a precizat Dan Gherghelas.

Cele mai multe fonduri au fost solicitate in iunie pentru investitii in exploatatii agricole (Masura 3.1), fiind depuse 397 de proiecte, 53% din totalul proiectelor depuse, cu o valoare totala de 108 milioane de Euro. Achizitionarea de utilaje si masini agricole, pentru care au fost depuse 263 de proiecte, precum si infiintarea, popularea sau modernizarea fermelor de animale, pasari sau vegetale (acestea insumand 84 de proiecte depuse), sunt domenii pentru care potentialii beneficiari au manifestat un interes crescut.

Un alt domeniu cu o cerere mare este cel al industriei agroalimentare (Masura 1.1), pentru care, numai in iunie, s-au depus 107 proiecte cu o valoare totala de 194 milioane de euro.

In cadrul acestei masuri, cele mai numeroase cereri au fost pentru industria procesarii carnii, solicitari in numar de 41 cu o valoare de 86 milioane de euro. Pentru domeniul cerealelor s-au depus 19 proiecte in valoare de 32 milioane de euro.

Diversificarea activitatilor economice (Masura 3.4), cumuleaza 130 de proiecte cu o valoare totala de aproximativ 20 milioane de euro. In cadrul acestei masuri, constructia si modernizarea pensiunilor turistice si investitiile in turismul rural au cumulat 81 de proiecte in valoare de peste 11 milioane de euro, iar investitiile in apicultura, cresterea melcilor si ciupercarii au totalizat 38 de proiecte.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-EST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.