Programe de cercetare prost gestionate

Asociatia EDU CER, constata cu ingrijorare ca programul CEEX (Cercetarea de Excelenta) este gestionat in aceeasi maniera defectuoasa, ca si programele ORIZONT 2000 sau PNCDI.

Desi la competitia CEEX1 din mai 2005, finantarea a ajuns la sume de 450 000 Euro pe proiect, se perpetueaza aceeasi lipsa de transparenta in procesul de evaluare si monitorizare.Aceasta conduce la evitarea asumarii oricarei responsabilitati din partea celor care gestioneaza cercetarea si a directorilor proiectelor de cercetare.

Consecintele managementului practicat de MedC, implica pe termen scurt, risipa banului public prin finantarea unor proiecte care nu produc decit hartii, iar pe termen lung scaderea competitivitatii cercetarii si invatamintului romanesc.

La Competitia CEEX2 s-a ajuns pina acolo incit in derularea programului CEEX au fost incalcate de nenumarate ori cele declarate de oficialii MEdC, sau cele postate pe site-ul MEC. Multi directori de proiect nu au primit rapoartele de consens nici pina azi si putem banui ca poate nici nu au fost intocmite.

Cu toate acestea procedura de contestatii a mers inainte si, desi se asteapta raspunsurile la contestatii pina la 15 iulie, linia a fost deja trasa si curand se vor face contractarile cu o graba suspecta.

Iarasi se vor finanta nenumarate proiecte de peste 400 000 Euro fiecare peste care suntem siguri ca se va asterne aceeasi tacere ca si peste cele finatate la competitiile anterioare.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.