Imprumut BIRD in valoare de 106,2 milioane de euro pentru proiecte de apa

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare a imprumutat Guvernul cu 106,2 milioane Euro. In pregatirea portofoliului de proiecte s-a avut in vedere necesitatea realizarii de investitii in infrastructura de apa in valoare de 19 miliarde de euro.

Proiectul privind serviciile municipale, finantat din imprumutul acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), are ca obiective imbunatatirea infrastructurii de drenare a apei in Bucuresti si Arad si elaborarea unor proiecte prioritare in domeniul apei potabile si apei uzate in 11 judete, a afirmat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Imprumutul semnat intre Guvernul Romaniei si Banca Mondiala este in valoare de 106,2 milioane EUR. Imprumutul se acorda pe 17 ani, cu 5 ani perioada de gratie, in conditiile standard BIRD, respectiv: dobanda bazata pe dobanda LIBOR pentru depozitele in EUR la sase luni, comision initial de pana la 1% (in prezent 0,25%), comision de angajament de pana la 0,75% ( in prezent 0,25%).

Costul total al proiectului este 137,3 milioane EUR, a precizat ministrul Finantelor, diferenta urmand sa reprezinte contributia din fonduri publice si municipale.

Imprumutul va fi utilizat pentru finantarea urmatoarelor componente:

– Servicii urbane in municipiul Bucuresti (48 milioane EUR), care finanteaza activitati de canalizare si drenare a apei in anumite zone ale sectorului 1 si 6, precum si asfaltarea drumurilor afectate de realizarea acestor activitati. Componenta va fi implementata de municipiul Bucuresti;

– Servicii urbane in municipiul Arad (47,2 milioane EUR), care finanteaza activitati de canalizare si drenare a apei in unele cartiere ale municipiului Arad, precum si asfaltarea drumurilor afectate de realizarea acestor activitati. Componenta va fi implementata de municipiul Arad;

– Pregatirea proiectelor pentru Uniunea Europeana ( 11 milioane EUR), care finanteaza asistenta tehnica in 11 judete ale tarii pentru respectarea angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana in domeniul mediului si pregatirea completa a unor proiecte din sectorul apa pentru a beneficia de fonduri nerambursabile in cadrul fondurilor structurale si de coeziune, care vor fi acordate Romaniei de Uniunea Europeana, in perioada postaderare. Componenta va fi implementata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, care va fi si coordonatorul intregului proiect.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top