Cofinantare pentru investitii in IMM de pana la 1,5 milioane de euro

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va exista o schema de ajutor de stat national regional pentru investitii in IMM care lucreaza in industria extractiva de produse neenergetice, produse ale industriei producatoare, constructii. Vor fi cofinantate proiectele de investitii cuprinse intre 200.000 de euro si 1,5 milioane de euro.

Pot fi finantate proiecte de investitii care au drept scop crearea de noi unitati sau extinderea celor existente; diversificarea productiei sau extinderea capacitatilor de productie; modernizarea unitatilor; dotarea cu echipamente si utilaje moderne; introducerea de noi tehnologii de productie; achizitionarea de brevete, licente, marci, know-how si software.

Bunurile astfel achizitionate trebuie sa fie noi, aceasta fiind o conditie de finantare a proiectelor. De asemenea, proiectele de investitii trebuie sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei.

In cadrul schemei de finantare nu vor fi finantate acele operatiuni a caror implementare a fost deja demarata de catre beneficiar, inainte de emiterea deciziei de finantare sau pentru care beneficiarul nu face dovada necesitatii finantarii din cadrul schemei, respectiv a incapacitatii de a o implementa exclusiv prin efort propriu. Evaluarea se va face pe baza nivelului dividendelor distribuite catre actionari in ultimii doi ani de activitate economica sau un an de activitate economica, pe baza datelor din bilantul contabil.

Un alt tip de sprijin financiar se va acorda printr-o schema de ajutor de minimis pentru proiectele de investitii de pana la 200.000 de euro. Sunt eligibile intreprinderile mici si mijlocii din industria extractiva de produse neenergetice, produse din industria prelucratoare, unele activitati in domeniul constructiilor.

Vor beneficia de finantare proiectele de modernizare a intreprinderilor (modernizarea instalatiilor, achizitia de masini si echipamente tehnologice avansate, automatizarea sau mecanizarea proceselor de fabricatie, introducerea de noi tehnologii de productie) si achizitionarea de brevete, licente, marci, know how.

Intre conditiile de eligibilitate sunt achizitionarea de bunuri noi si desfasurarea proiectelor pe teritoriul Romaniei.

Cladirile, terenurile si echipamentele astfel achizitionate, trebuie pastrate in patrimoniul societatii si utilizate pentru derularea operatiunii finantate, in regiunea de dezvoltare in care se deruleaza aceasta pe perioada finantarii, timp de cel putin trei ani de la data finalizarii proiectului de investitii.

Detalii referitoare la proiecte de investitii eligibile si cheltuieli eligibile vor fi incluse in Ghidul beneficiarului, document care urmeaza sa fie elaborat pana la sfarsitul anului.

Intreprinderile Mici si Mijlocii vor putea beneficia de cofinantare din fonduri structurale pentru programe de investitii, consultanta si instruire, internationalizarea afacerii, infiintarea incubatoarelor de afaceri si dezvoltarea alternativelor de finantare prin infiintarea fondurilor locale de garantare pentru IMM.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, IMM-urile vor putea accesa finantare prin programe de interes national, conform Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”. Valoarea estimata a finantarii acordate domeniului intreprinderilor mici si mijlocii, in acest moment, este de 580 de milioane de euro, pana in 2013.

Proiectele vor fi selectate, avizate si inaintate spre finantare prin intermediul Agentiei Nationale pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, cu sprijinul oficiilor sale teritoriale, iar finantarea se va face partial sau total, post-finalizare.

In ceea ce priveste proiectele de interes regional, acestea vor fi selectate, avizate si inaintate spre finantare de catre Agentiile de Dezvoltare Regionala, aprobarea de finantare fiind, in acest caz, acordata de catre Ministerul Integrarii Europene – Directia de Dezvoltare Regionala.

Sursa: Eu-ro Newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top