Un numar de 14 proiecte cu participare romaneasca din domeniul IT&C (comunicatii si tehnologia informatiei) au fost selectate pentru finantare in cadrul programului comunitar e-TEN (electronic Trans-European Networks) in perioada 2004 – 2006.
Destinat serviciilor de telecomunicatii trans-europene, e-TEN a oferit oricarui cetatean, organizatie sau administratie din Europa oportunitatea de a participa la dezvoltarea societatii informationale. Programul comunitar, demarat in 2003, stabilea cadrul favorabil realizarii investitiilor private si crearii de noi locuri de munca in domeniul IT&C, in vederea cresterii productivitatii si modernizarii serviciilor publice. Proiectele urmau sa se deruleze in cadrul urmatoarelor teme: eGovernment, eHealth, eInclusion, eLearning, Trust&Security si Servicii pentru IMM-uri.
Bugetul anual al programului a variat intre 43-47 mil EUR. Romania a platit o contributie financiara anuala, acoperirea costurilor cu pregatirea, fezabilitatea, dezvoltarea si executarea proiectelor de interes comun. Contributia totala a Romaniei a fost 587.000 EUR.
Proiectele selectate trebuiau sa indeplineasca o serie de conditii:
– serviciul trebuia sa fie trans-european – sa satisfaca nevoile din Statele Membre ale Uniunii Europene. In acest sens organizatiile din Romania trebuiau sa formeze consortii cu organizatii din cel putin doua State Membre UE;
– serviciile vizate au fost fie noi in totalitate, fie servicii deja existente la nivel national, dar carora li s-a dat o dimensiune trans-europeana; de asemenea, serviciul trebuia sa fie de interes comun si sa corespunda unui interes economic si social;
– propunerile s-au adresat unuia dintre cele doua tipuri de actiune: Dezvoltare Initiala (Initial Deployment) sau Validarea Pietei (Market Validation).
Finantarea acordata a fost diferita in functie de tipul de actiune abordat:
– pentru Dezvoltarea Initiala, contributia Comunitatii a fost de pana la 30% din costul total estimativ al investitiei (procent valabil in ultimii 2 ani, pentru restul perioadei el fiind de 10%);
– pentru Validarea Pietei, contributia Comunitatii a fost de pana la 50% din valoarea investitiei.
Evaluarea propunerilor a fost efectuata de Comisia Europeana cu ajutorul expertilor independenti si a fost stabilita in Regulamentul Financiar aplicabil bugetului general al Comunitatii Europene.
Participarea organizatiilor din Romania la programul eTEN a crescut de la an la an. Astfel, in 2004 au participat 15 entitati din Romania cu 10 proiecte. in 2005 numarul lor a crescut la 37, in timp ce propunerile depuse de acestia au ajuns la cota 25. In ceea ce priveste anul 2006, participarea firmelor romanesti a ajuns la 50 de parteneri inscrisi, iar proiectele depuse 33.
Numai cele mai bune proiecte au fost selectate in vederea finantarii. Succesul participarii organizatiilor din Romania poate fi ilustrat astfel:
– In 2004, 5 proiecte cu participare romaneasca au fost selectate pentru finantare. Valoarea totala a finantarii depaseste 300.000 EUR.
– In 2005, 3 proiecte cu participare romaneasca au ramas printre cele selectate pentru finantare. Valoarea estimativa a finantarii se situeaza intre 300.000 si 400.000 EUR.
– In urma evaluarii din 2006, 6 proiecte cu participare romaneasca au ramas in cursa. Mare parte din ele fiind proiecte de dezvoltare initiala, valoarea finantarii solicitate depaseste 900.000 EUR.