MIE asteapta noi proiecte pentru programul de dezvoltare regionala

Ministerul Integrarii Europene (MIE) organizeaza o noua runda pentru depunerea de proiecte de reabilitare regionala in cadrul Programului operational regional 2007-2013, a declarat Gabriela Ferentz, directorul in cadrul ministerului.

„Am primit destul de putine proiecte, care nu au fost aprobate in urma evaluarii, si speram ca la a doua etapa sa primim mai multe proiecte realizabile din partea autoritatilor locale si a micilor intreprinzatori”, a afirmat Ferentz, la un Seminar privind Dezvoltarea Regionala Durabila in Romania.

Programul operational regional, in valoare de 3,5 miliarde de euro, va finanta proiecte de dezvoltare regionala privind imbunatatirea infrastructurii de transport si a celei sociale.

Finantarea provine de la bugetul de stat si de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene.

De asemenea, programul va sprijini dezvoltarea mediului de afaceri regional si local, dezvoltarea turismului si dezvoltarea urbana durabila.

In cadrul programului va fi acordata asistenta tehnica, reprezentand 2% din valoarea programului, pentru implementarea programelor si pentru comitetele de monitorizare.

Programul a fost stabilit cu acordul Uniunii Europene, care a dispus impartirea tarii in opt regiuni, reprezentantii UE considerand ca regiunea este unitatea teritoriala cea mai eficienta pentru implementarea programului.

Cele opt unitati sunt Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest si Centru.

„Acestea sunt niste regiuni statistice, care trebuia transformate in regiuni administrative, insa la noi nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca este necesara o buna pregatire si regiunile nu au fost agreate asa cum au fost structurate”, a explicat reprezentantul MIE.

Oficialul a precizat ca regiunea Nord-Est, la granita cu Moldova, si regiunea de Sud, de-a lungul Dunarii, sunt cele mai slab dezvoltate.

Fondurile alocate programului vor fi distribuite celor opt regiuni, in proportii cuprinse intre 8 si 16%, printr-o alocare invers proportionala cu gradul de dezvoltare a regiunii.

„Astfel, regiunea Bucuresti-Ilfov va primi 8% din fonduri, iar regiunii de Nord-Est va primi 16%”, a explicat Ferentz.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top