Bancile vor fi obligate sa isi faca publice strategiile privind riscul de credit

Incepand cu 1 ianuarie 2007, institutiile de credit vor fi obligate sa publice strategiile privind asumarea si diminuarea riscului de credit, potrivit unui proiect de regulament al Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit dispozitiilor generale ale proiectului de regulament, o informatie este considerata semnificativa daca, prin omisiune sau eroare, poate modifica sau influenta evaluarea sau decizia unui utilizator care se bazeaza pe informatia respectiva in scopul luarii unei decizii economice.

O informatie este considerat a ca proprietatea unei institutii de credit, daca publicarea acesteia ar avea consecinte negative asupra pozitiei sale competitive. Astfel de informatii pot include informatii despre produse sau sisteme care, facute cunoscute concurentei, ar genera efecte negative asupra valorii investitiilor institutiei de credit.

O informatie este considerata ca fiind confidentiala, daca institutia de credit este tinuta de o clauza de confidentialitate in contextul unei obligatii fata de un client sau unei relatii de orice alta natura cu o contrapartida.

Obiectivele si politicile unei institutii de credit cu privire la administrarea riscurilor vor fi publicate separat pentru fiecare categorie de risc, iar informatiile publicate vor cuprinde strategiile si procesele de administrare pentru aceste riscuri, structura si organizarea functiei de administrare a fiecarui risc sau orice alte modalitati de organizare pentru acest scop, sfera de cuprindere si tipul sistemelor de raportare si de evaluare a riscurilor, politicile de acoperire si diminuare a riscului, precum si strategiile si procesele implementate pentru controlul eficacitatii respectivelor politici.

Institutiile de credit trebuie sa faca publice informatiile legate de natura riscului de rata a dobanzii, principalele ipoteze avute in vedere, informatiile legate de frecventa de evaluare a riscului de rata a dobanzii, cele referitoare la variatiile profiturilor, valorii economice sau altor variabile relevante utilizate de conducere pentru a masura socurile provocate de cresterea sau scaderea ratei dobanzii potrivit metodei adoptate de conducere pentru evaluarea riscului de rata a dobanzii, defalcate in functie de moneda utilizata.

Institutiile de credit care aplica tehnicile de diminuare a riscului de credit vor fi obligate sa faca publice informatiile despre politicile si procesele aplicate in materie de evaluare si administrare a garantiilor reale, sa descrie principalele tipuri de garantii reale acceptate de o institutie de credit, principalele tipuri de garanti si de contrapartide in tranzactiile cu instrumente financiare derivate de credit precum si calitatea semnaturii acestora, concentrarile de risc de piata sau de risc de credit in cadrul operatiunilor de diminuare a riscului.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.