Probleme in agricultura, dupa integrare

Dupa ce tara noastra va adera la UE, sectorul cu cele mai mari probleme va fi cel agricol, in pofida fondurilor europene ce vor fi alocate in aceasta directie, sunt de parere specialistii din domeniu.

Incepand cu 2007, cheltuielile cu productivitatea vor creste foarte mult, in conditiile in care va exista o presiune foarte mare asupra agricultorilor si din partea concurentei. Producatorii de lapte, legume si fructe vor primi bani de la stat doar daca pretul produselor va cobori sub cel minim convenit, la fel cum se intampla in cazul cerealelor.

Totusi din fondurile Uniunii europene 40% dub bani vor fi destinati agriculturii. Romania va primi pentru acest domeniu, in perioada 2007 – 2013, suma de 8 miliarde de euro pentru fonduri structurale, din care 0,74 miliarde sunt alocati pentru 2007.

In Romania agricultura joaca un rol mult mai important decat in Europa de Vest, deoarece 40% din populatia tarii lucreaza in domeniu, iar 20% din PIB provine din acest sector.
Nici o alta tara membra UE nu se confrunta cu aceasta situatie, pentru ca in UE doar 4,3% din populatie lucreaza in acest domeniu.

Producatorii de lapte, legume si fructe vor primi bani de la stat in cazul in care pretul acestor produse va cobori sub pretul minim convenit, la fel cum se intampla in cazul producatorilor de cereale.
Masura va fi introdusa de anul viitor, avand menirea de a feri producatorii de faliment in cazul unui pret mult prea mic.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.