ANPH acuza CJ Gorj de deturnare de fonduri

Autoritatea Nationala pentru Protectia Persoanelor cu Handicap acuza Consiliul Judetean Gorj de deturnare de fonduri, solicitand totodata returnarea a peste trei miliarde de lei vechi alocati pentru reabilitarea Centrului Balteni. CJ Gorj a mutat centrul in Targu-Jiu, fiind pastrat numele de “Balteni”, iar banii primiti au fost folositi pentru repararea si modernizarea cantinei. Presedintele CJ, Ion Calinoiu, considera ca acuzatiile aduse sunt nefondate, atat timp cat banii alocati au fost folositi pentru adultii de la Balteni.

Mutarea centrului in Targu-Jiu a dat nastere la primele conflicte. Reprezentantii Consiliului Judetean sustin ca au primit in luna octombrie 2005 avizul din partea ANPH pentru restructurarea centrului si mutarea beneficiarilor de la Balteni.

Reprezentantii ANPH au declarat ca au trimis o adresa in care se arata ca institutia este de acord cu schimbarea locatiei, cu mentiunea ca noul centru sa respecte standardele minime de calitate, iar planul de restructurare sa fie actualizat.

ANPH astepta un raspuns din partea CJ privind aceste doua conditii, iar cei din teritoriu au considerat raspunsul un aviz. Presedintele ANPH a declarat ca in aceste conditii noul centru nu are avizul pentru functionare.

CJ a initiat in octombrie 2005 un parteneriat cu organizatia non-guvernamentala “SERA” pentru construirea unui centru unde urmau sa fie mutati bolnavii de la Balteni.

Protocolul prevedea ca organizatia non-guvernamentala sa finanteze cu 15,3 miliarde de lei, iar CJ cu 9,5 miliarde de lei reabilitarea si amenajarea centrului din Targu-Jiu. In luna martie, ANPH a alocat prin HG 183/2006 3,5 miliarde de lei vechi pentru reparatia pentru Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrica Balteni. CJ a inceput lucrarile pentru refacerea unei cantine, aflata in apropierea centrului respectiv, beneficiari fiind adultii din Balteni.

Reprezentantii CJ Gorj au explicat ca nu s-a emis o noua HG pentru alocarea fondurilor catre centrul din Targu-Jiu deoarece au considerat ca “fondurile alocate in luna martie sunt destinate pentru imbunatatirea conditiilor de viata a asistatilor din noua locatie”.

In tot acest timp CJ a emis rapoarte privind stadiul lucrarilor de la Balteni fara a face vreo precizare privind reparatiile cantinei. Astfel, potrivit rapoartelor din luna mai-august 2006, suma alocata a fost utilizata pentru reparatiile curente, dotarea cu mobilier si reabilitarea culoarului de trecere si imprejmuire.

In luna august, inspectorii ANPH au efectuat un control, ocazie cu care au constatat ca reparatiile au fost facute la centrul din Targu-Jiu, devenit intre timp Balteni. S-a decis sesizarea Corpului de Control din cadrul Prefecturii Gorj, deoarece fondurile alocate pentru Balteni au fost folosite pentru alt centru. De asemenea, ANPH are in vedere actionarea in judecata a CJ Gorj pentru recuperarea celor 3,5 miliarde de lei alocati in luna martie.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.