Competitie in finantarea datoriilor

Dupa mai multi ani caracterizati de o relatie glaciala, bancile au reusit sa devina un partener tot mai cautat de catre societatile comerciale. Tot mai multe dintre firme apeleaza la banci pentru a-si dezvolta afacerile.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus o schimbare a regulilor la care se supune mediul de afaceri, iar bancile si-au dobandit rolul pe care trebuie sa-l joace intr-o economie de piata.

Flexibilitatea in negocieri si diversificarea ofertei au fost atuurile bancilor in ultimii ani in batalia pentru castigarea unei cat mai mari clientele din randul agentilor economici.

Ultima statistica data publicitatii de BNR releva faptul ca la sfarsitul lunii august a acestui an valoarea creditelor pe termen lung acordate companiilor se apropia de 2.700 milioane RON, cu 1.700 milioane RON mai mult decat cu un an in urma si cu 1.200 milioane RON mai mult decat la sfarsitul lui ianuarie 2006. Daca prin statutul lor marile companii au fost oarecum privilegiate in relatia cu bancile, acum si micile societati au intrat in sfera de maxim interes a bancherilor.

In general, deschiderea bancilor fata de mediul de afaceri s-a tradus prin renuntarea din partea acestora la unele conditionalitati care anulau din start bonitatea potentialilor amatori de credite. Acum bancile sunt dispuse sa acorde credite chiar si firmelor care au mai putin de un an de la infiintare, sa crediteze achitarea obligatiilor bugetare sau sa finanteze creantele, iar in locul garantiilor materiale sunt suficiente, dupa caz, diverse documente financiare (bilete la ordin, facturi, cecuri).

Creditele pentru dezvoltarea afacerii sunt cele mai solicitate de catre agentii economici, ele acoperind o gama foarte variata de necesitati. Prin aceste credite se pot achizitiona echipamente si aparatura noua, achizitionarea de spatii comerciale sau imbunatatirea celor existente si chiar sa se refinanteze creditele care au fost destinate integral pentru investitii. Conditiile impuse pentru acordarea acestor credite difera de la banca la banca, in functie de strategia de piata a fiecareia. Sunt banci care impun un plafon minim pentru creditare, cum ar fi 40.001 RON, 10.001 euro si 10.001 dolari, iar altele impun o limita maxima a creditului – 75.000 RON. Inainte de a alege unul dintre aceste credite, trebuie avute in vedere si alte facilitati oferite de banci, cum ar fi perioada de rambursare, garantiile solicitate si, bineinteles, dobanda perceputa.

Daca se prospecteaza atent piata, se poate obtine o perioada de rambursare a creditului care poate ajunge pana la 84 de luni, fara a se prezenta garantii imobiliare. Pentru societatile care se afla in primul an de activitate, bancile impun in multe cazuri o limita a plafonului de creditare si pastreaza un nivel al garantiilor mult mai ridicat, de multe ori chiar prea disproportionat in comparatie cu suma solicitata. Societatile pot fi nevoite sa prezente scrisori de garantie bancara, sa li se impuna ipoteci pe bunurile imobiliare, gajuri asupra bunurilor mobiliare si asupra patrimoniului sau sa faca o cesiune de creante asupra drepturilor pe care le aveti de incasat din activitatea societatii.

Pe langa finantarea investitiilor, a exporturilor sau a productiei, bancile finanteaza si datoriile companiilor.

Sursa: Romania Libera online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.