Romania, indemnata sa-si deruleze proiectele din fonduri structurale

Directorul directiei pentru politici regionale din cadrul Comisiei Europene, indeamna Romania sa deruleze proiectele finantate din fonduri structurale inca din luna ianuarie a anului viitor, in caz contrar existand pericolul necheltuirii sumelor de la UE.

“Conform reglementarilor UE, de la momentul aderarii unui stat incep discutii privind programele de finantare, durata acestora fiind de patru luni. Fondurile incep sa se aloce la doua luni de la finalizarea negocierilor. Romania ar trebui sa inceapa sa deruleze proiecte inca din luna ianuarie, pentru a nu exista intarzieri semnificative in cheltuirea banilor”, a explicat Figueras.

Romania ar trebui sa elaboreze si strategii pentru cofinantarea proiectelor din fonduri private. Cofinantarea din bani publici a fost luata in calcul. Trebuie identificate si surse private.

Sustinand ca exista trei elemente care pot asigura succesul finantarilor din fonduri europene, Figueras a spus ca este nevoie de o strategie buna, astfel incat sumele sa fie orientate catre domeniile care au nevoie de finantare, de proiecte de calitate si de coordonare intre Ministerul Finantelor si Comisia Europeana.

In opinia sa, desi in noile state membre ale UE este nevoie, in general, de dezvoltarea infrastructurii, nu trebuie neglijate nici domenii cum ar fi competitivitatea sau resursele umane.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.