Banii de aderare vin in iulie 2007

Statele UE vor avea o intelegere in privinta bugetului la sfarsitul primului semestru 2007, cand vor fi gata si procedurile pentru accesarea fondurilor.

Romania nu va putea beneficia de fonduri structurale in primele sase luni ale anului viitor, deoarece nu au fost finalizate procedurile de accesare a programelor postaderare, a declarat ministrul de stat pentru activitatile din domeniul mediului de afaceri si IMM, Bogdan Pascu.

„Programele si normele de aplicare prin care se vor derula fondurile structurale urmeaza sa fie finalizate pana la jumatatea anului viitor si vor fi operationale din al doilea semestru al anului 2007”, a spus Pascu.

El a apreciat ca IMM-urile ar trebui sa profite de acest interval de timp si sa se informeze cu privire la modalitatile de accesare a fondurilor.

Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a aratat ca intarzierea accesarii fondurilor postaderare nu are loc doar in cazul Romaniei, intrucat procedurile sunt stabilite la nivelul Uniunii Europene.

„Nu este in vreun fel vina autoritatilor romane, ci a felului in care se deruleaza intregul proces la nivelul Uniunii Europene. Se ajunge la un acord in privinta bugetului UE la sfarsitul primului semestru, este vorba si despre adoptarea acquis-ului, iar la finalul acestui an se vor adopta, probabil, programele de absorbtie”, a precizat Leonard Orban.

Acesta considera ca Romania „se va misca mai bine” decat majoritatea ultimelor 10 state membre ale UE in privinta absorbtiei fondurilor europene.

„Cred ca la noi rata de absorbtie este undeva intre 25% si 50%. Probabil si pentru ca, dupa aderarea ultimelor 10 state, Comisia Europeana a identificat o serie de probleme in absorbtie, iar in monitorizarea noastra au fost foarte atenti ca aceste probleme sa fie eliminate”, a precizat Orban.

Pe de alta parte, Marian Filimon, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania sustine ca „experienta statelor care au aderat la UE inaintea noastra a aratat ca, in primul an, doar 10-15% dintre fondurile europene au fost cheltuite. S-ar putea sa ne facem iluzii cu privire la aceste fonduri, trebuie sa ne pregatim si sa fie mai multa informatie privind modul de accesare a acestor bani”.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top