Ministerul Mediului aloca circa 80 mil. euro pentru situatii de criza

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va aloca aproximativ 80 de milioane de euro pentru strategia nationala a managementului situatiilor de urgenta in 2007, in scopul gestionarii cat mai eficiente a situatiilor de criza.

“Pentru ca situatiile de urgenta sa fie gestionate cat mai corect, am implementat un sistem de monitorizare a calitatii aerului, constand in centre dispuse in 34 de localitati din tara, caruia i-au fost alocate 15 milioane euro, precum si un centru de monitorizare a radio-activitatii”, a explicat ministrul de resort. Centrul de monitorizare a fost realizat printr-un program Phare.

Potrivit Sulfinei Barbu schimbarile climatice sunt tot mai evidente in Romania, iar acestea vor determina, in urmatorii 100 de ani, o crestere a temperaturii medii cu 0,5 – 0,8 grade Celsius in orasele industriale precum Bucuresti, Iasi, Baia Mare sau Timisoara.

“Alternanta rapida dintre vremea ploioasa si seceta va fi tot mai frecventa”, a spus mai Barbu. Incepand cu anul 2002 in Romania au aparut si tornadele, tot ca o consecinta a schimbarilor climatice. De atunci si pana in prezent, pe teritoriul Romaniei s-au produs 17 tornade, cu diferite intensitati. Cea mai puternica tornada din Romania s-a produs la Facaeni, cand 420 de case au fost distruse.

Potrivit lui Cristian Hera, presedintele Academiei de stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti, inundatiile si secetele vor deveni fenomene “frecvente”.

Pe tot globul, in ultimii 40 de ani au avut loc peste 1.500 de inundatii care au provocat moartea a 350.000 de persoane.

Sursa: Wall-Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.