Executivul a stabilit noi subventii pentru fermieri

Guvernul a aprobat, noi subventii in sprijinul crescatorii de bovine, ovine si caprine si productia de seminte sau material saditor.

Executivul a redus la jumatate ajutorul pentru crescatorii de pasari de carne, dupa ce in luna iunie subventia fusese majorata pentru a proteja piata interna dupa criza gripei aviare.

Crescatorii de animale vor fi sprijiniti financiar sa achizitioneze animale de reproductie de inalta valoare genetica din speciile bovine, ovine si caprine, primind o subventie de 25-50% din pretul de achizitie al animalelor.

Astfel, fermierii care achizitioneaza bovine, ovine si caprine de rasa vor beneficia de o subventie din partea statului cuprinsa intre 25-50% din pretul de achizitie, in functie de numarul exemplarelor achizitionate.

Animalele achizitionate trebuie sa fie confirmate prin certificate de origine, iar in ceea ce priveste junincile din rase de lapte sau mixte trebuie sa indeplineasca unele cerinte minime de performanta privind cantitatea de lapte.

Crescatorii de animale care beneficiaza de sprijin trebuie sa indeplineasca o serie de conditii printre care sa parcurga o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor sau sa angajeze o persoana cu astfel de studii, sa se oblige sa mentina in exploatatia proprie animalele achizitionate pe o perioada de cel putin 5 ani si sa incheie un contract sau precontract de vanzare a laptelui la un procesator.

Crescatorii de animale pot beneficia si de subventia pentru puii broiler, livrati la abatoare autorizate.
Aceasta subventie va fi redusa, incepand cu luna noiembrie, la 1,40 RON pe cap de pui.

Acordarea subventiei ramane conditionata de intocmirea si implementarea programului-cadru privind normele de biosecuritate in unitati autorizate.

Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, vor primi sprijin financiar in valoare totala de 46,45 milioane lei din partea statului, pentru productia certificata oficial, ce va fi utilizata in campaniile agricole din 2006-2007 si 2007-2008.

Pentru productia de seminte sau materialul saditor certificate oficial din productia interna vandute sau utilizate pentru insamantare sau plantare in anul de vanzare 2006-2007, respectiv 2007-2008, valoarea totala a ajutorului este de 23,225 milioane lei pentru fiecare an de vanzare.

Termenul maxim pana la care pot fi vandute semintele sau se pot insamanta sau planta, dupa caz, este data de 30 iunie a fiecarui an de vanzare.

Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor intocmi o cerere pe care o vor adresa sucursalelor judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Cererea va fi insotita de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienta semintelor si a materialului saditor, precum si lista cumparatorilor.

Termenul limita pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare este 15 iulie.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.