Reteta unei investitii din fonduri Phare poate include si cateva hectare de pasune

O investitie de cinci milioane de euro a transformat cateva hectare de pasune intr-un complex care include parc industrial, incubator de afaceri si centru de conferinte. Este Centrul Economic Bucovina, un proiect realizat cu sprijinul fondurilor accesate de autoritatile locale prin programul PHARE, la care au contribuit Guvernul Romaniei si Consiliul Judetean Suceava. Desi a fost recent inaugurat, acest Centru reprezinta un punct de interes nu numai pentru operatorii economici locali, ci si pentru firme din Italia si Germania.

“Centrul Economic Bucovina dovedeste ce pot face autoritatile cu sprijinul fondurilor europene. Dupa 1 ianuarie 2007, Romania va beneficia de peste 30 de miliarde de euro, iar principalul beneficiar al acestora va fi administratia locala. De aceea cer autoritatilor locale sa pregateasca proiecte pentru a obtine finantare din bani europeni”, a afirmat primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, la inaugurarea Centrului.

Intins pe o suprafata de 49.300 mp, Centrul Economic se afla in vecinatatea Aeroportului Suceava. Scopul lui este sa atraga oameni de afaceri in zona si sa asigure stimularea investitiilor, in conditiile in care sunt amenajate si spatii destinate micii productii.

“Am avut o serie de intalniri si am primit semnale ca sunt interesati de Centrul Economic Bucovina agenti economici din Italia si Germania. Cred ca deschiderea Centrului va contribui la dezvoltarea economica a zonei”, a afirmat Danut Mihai Burgheaua, administrator unic al Centrului Economic Bucovina.

Centrul dispune de un parc industrial – care include opt pavilioane specializate pe industria lemnului, celulozei, industria alimentara, turism, industria grea si usoara – , un incubator de afaceri si un centru expozitional – care are sala de expozitie, magazin, restaurant, sala de conferinte, birouri, sali de conferinte, o platforma pentru expozitii si alte evenimente.

Deschiderea Centrului Economic va insemna si mai multe locuri de munca. Danut Mihai Burgheaua, administrator unic al Centrului Economic Bucovina, considera ca vor fi create cateva sute de locuri de munca in zona si vor creste veniturile la bugetul local.

Centrul Economic si de expozitii “Bucovina” reprezinta o investitie de aproape cinci milioane de euro, finantate in proportie de 62,58% din fonduri Phare, Guvernul Romaniei contribuind cu 24,32% iar participarea Consiliului Judetean Suceava este de aproape 13,1% din costul eligibil. Dupa punerea in functiune, timp de un an acesta va fi in proprietatea Ministerului Integrarii Europene, insa Consiliului Judetean ii revine administrarea.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.