Imprumut de 180 milioane dolari pentru retelele de drumuri si cai ferate

Romania a primit un imprumut de 180 milioane dolari din partea Bancii Mondiale, banii urmand sa fie utilizati pentru imbunatatirea calitatii retelelor de drumuri si cai ferate in primii ani de la aderarea la UE.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice si Blenoit Blerel, directorul Bancii Mondiale pentru Regiunea Europa Centrala si de Sud, au semnat luni la sediul Ministerului Finantelor Publice, Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 180 milioane de dolari.

Fondurile vor fi folosite pentru implementarea unui proiect de reducere a costurilor de transport prin imbunatatirea calitatii generale a retelelor de drumuri nationale si cai ferate, in primii ani de la aderarea la Uniunea Europeana. Proiectul va fi finantat 80% din fondurile BIRD, iar restul, respectiv 47 milioane dolari, de catre Guvernul Romaniei de la bugetul de stat prin Ministerul Transporurilor, Constructiilor si Turismului.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va beneficia de 90 milioane de dolari pentru intretinerea infrastructurii drumurilor nationale prin reparatii curente, pentru modernizarea de servicii de asistenta tehnica de modernizare a institutiei si pentru formarea personalului.

Pentru Compania Nationala de Cai Ferate se vor aloca 90 milioane dolari pentru lucrarile de intretinere si reparatii periodice si curente ale cailor ferate, eliminandu-se restrictiile temporare de viteza si imbunatatindu-se siguranta traficului.

Fondurile vor asigura furnizarea de servicii de asistenta tehnica pentru CFR SA in vederea imbunatatirii practicilor de administrare, de proiectare si de inspectare a lucrarilor de intretinere a cailor ferate, inclusiv formarea personalului.

Sursa: Ministerul Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.