Romania este codasa in Europa la leasingul imobiliar

Acest tip de finantare reprezinta doar 8% din piata de profil. Raportul credite locative/credite de consum este invers decat in Europa.

Produsele financiare destinate achizitionarii de locuinte nu sunt printre preferatele romanilor. Veniturile reduse, dar si preturile mereu in crestere practicate pe piata imobiliara sunt cele mai importante motive pentru care romanii nu acceseaza astfel de produse financiare.

In cazul bancilor, raportul credite imobiliare/credite de consum este inversat comparativ cu Europa, unde finantarile locative domina. Cele doua banci de locuinte care activeaza pe piata romaneasca au acordat, in proportie majoritara, credite sub 50.000 de lei.

O dovada a lipsei de maturitate care caracterizeaza piata leasingului din Romania este “dictatura” segmentului auto. In structura pe bunuri finantate, firmele de leasing incheie, in proportie de 70-80%, contracte pe segmentul auto, in timp ce numai 0,7% dintre contracte sunt incheiate pe domeniul imobiliar.

Locuri fruntase in functie de ponderea finantarilor imobiliare in leasing la nivel european mai ocupa Germania, cu 3,17% din PIB, Franta cu 2,93% si Spania, cu 2,03%. Spre comparatie, in Polonia ponderea este de 0,27%, iar in Ungaria, 1,33%, cele doua tari ocupand locurile 15 si respectiv 14 din cele 22 de state analizate.

Din punct de vedere al contributiei la valoarea totala a finantarilor de leasing imobiliar din Europa, Italia se pozitioneaza, de asemenea, pe locul intai, cu 47% din total, fiind urmata de Germania cu 14% si Franta cu 11%.

Desi in crestere, creditul imobiliar continua sa se situeze la un nivel mult sub cel al tarilor din UE. Desi bancherii si BNR anticipeaza ca integrarea va inversa polii, creditul pentru locuinta mai are drum lung pana a ajunge macar la nivelul finantarilor de consum.

Potrivit datelor BNR, creditul imobiliar, desi in crestere, are o pondere de aproximativ 30%, comparativ cu 70%, nivelul Europei. Banca nationala impune bancilor sa nu acorde credite ale caror rate lunare sa depaseasca 35% din veniturile contractantului.

In numar de doua, bancile pentru locuinte sunt in Romania prea putin dezvoltate. Sistemul avansat de acest tip de banci presupune doua faze. Prima dintre ele, economisirea, s-a incheiat abia anul acesta. Astfel, cele doua banci acorda credite de numai un an. Interesant este ca valoarea medie a contractelor de creditare nu depaseste 20.000-30.000 de lei. Circa 75% dintre cererile primite de aceste banci au ca destinatie modernizarea unui spatiu locativ, nu cumpararea unui imobil.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.