Incepand cu 2007, celor 39 de banci care opereaza pe piata financiar-bancara romaneasca li se vor adauga sucursale ale altor banci straine. Aceasta va determina o amplificare a luptei pentru clienti, fie persoane fizice, fie companii autohtone.
Dupa integrarea, bancile romanesti vor putea opera in orice stat membru al UE, la randul lor bancile straine vor putea deschide sucursale trimitand BNR o simpla notificare.
Pentru cei care care vor dori sa obtina credite se anunta un sezon mult mai bun de obtinut dobanzi cat mai bune, adica mai scazute. Este posibil ca scaderile sa nu fie foarte spectaculoase avand in vedere politica monetara a BNR, avand in vedere perspectivele unor noi cresteri ale inflatiei.
Daca BNR vede pentru anul viitor o inflatie de 4,7%, care ar putea determina o scadere a dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%.
Scaderea dobanzilor la credite ar putea fi sprijinita prin reducerea rezervelor minime obligatorii, care se situeaza in prezent la 20% pentru cele in lei si 40% la cele in valuta.
Decizia BNR de a renunta din 2007 la limita de 300% din fondurile proprii ale bancilor comerciale pentru volumul de credite in valuta acordate de acestea va reprezenta un factor de reducere a dobanzilor, in cazul in care se doreste castigarea de noi clienti, dupa ce in primele noua luni ale acestui an, bancherii au anuntat profituri intr-o crestere cu mult mai lenta decat cele din anii precedenti.