ANAR a investit peste 600 mil. lei pentru proiectele din 2006

Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a cheltuit, in anul 2006, peste 600 de milioane de lei, bani utilizati pentru proiecte in domeniul protectiei mediului, pentru apararea impotriva inundatiilor sau pentru crearea de noi surse de apa.

Astfel, potrivit directorului ANAR, Madalin Mihailovici, in anul 2006, au fost cheltuite 672.146.000 de milioane de lei, bani proveniti atat de la buget, cat si din finantari externe, pentru realizarea a 884 de obiective care vizeaza apararea impotriva inundatiilor, sursele de apa, protectia mediului sau proiectarea.

Potrivit bilantului ANAR, in acest an au fost create si reabilitate 25 de lacuri de acumulare, in conditiile in care 80% din apa potabila a Romaniei provine din surse de apa de suprafata si au fost receptionate 223 de obiective in scopul reducerii efectelor inundatiilor.

In urma inundatiilor inregistrate in perioada 15 martie – 10 mai pe fluviul Dunarea, 16.350 de persoane au fost evacuate, 628 de case au fost distruse complet, 156 de localitati au fost afectate, iar in urma celor 215 inundatii provocate de cresterea nivelurilor raurilor peste cota de aparare, 139 de oameni din cele 288 de localitati afectate au fost evacuati, iar 707 de case si 576 de drumuri si poduri au fost afectate. Pentru inlaturarea efectelor acestor inundatii, a fost cheltuita suma de 4, 9 milioane de lei.

Potrivit datelor ANAR, pentru programul de gospodarire a apelor, care consta in lucrari de reparatii si intretinere ale bazinelor raurilor s-au cheltuit peste 300 de mii de lei. In ceea ce priveste protectia plajelor, in acest an au fost reabilitate trei hectare de plaja, din Eforie -Sud, Venus, Jupiter si Cap Aurora, iar fenomenul de inchiriere a plajelor a intrat in legalitate.

De asemenea, in anul 2006, Ministerul de Finante a fost imputernicit sa identifice si sa atraga resursele financiare necesare, pentru proiecte care se vor desfasura intre 2006 si 2009, in vederea indeplinirii angajamentelor luate de Romania pentru aderarea la UE.

Astfel, in cei trei ani, vor fi cheltuite 136, 94 milioane de euro pentru marirea gradului de siguranta a barajelor si finalizarea lucrarilor de asigurare a resurselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor, alte 234, 152 de milioane de euro pentru lucrari noi care vizeaza protectia impotriva inundatiilor, suma de 11,7 milioane de euro pentru reabilitarea zonei costiere si alte 3, 49 de milioane de euro pentru dezvoltarea durabila a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Sursa: Wall Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top