Circa 30 la suta din fondurile europene vor fi alocate proiectelor de e-business

Fondurile europene alocate sectorului de IT se ridica la 336 milioane de euro pentru perioada 2007-2013, din care circa 30 la suta din sumele provenite din fonduri europene vor merge spre proiecte de e-business, 30 la suta vor finanta proiecte din domeniul comunicatiilor, iar 40 la suta pentru dezvoltarea serviciilor electronice.

“Credem ca integrarea europeana va ridica nivelul competitiei in domeniul IT&C si, ca urmare, intregul sector – de la institutiile guvernamentale, la intreprinderi si pana la beneficiarii finali – va avea de castigat. Este adevarat insa ca este nevoie sa intelegem ca oportunitatile oferite de integrarea europeana nu ne sunt oferite, ci ele trebuie accesate cu ajutorul unor proiecte eficiente, la obiect si perfect fezabile”, a explicat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) este unul dintre domeniile cu cea mai importanta rata de crestere si care promite foarte mult dupa integrarea Romaniei in UE. “Strategia de Branding de Export pentru sectorul IT, care a fost lansata anul trecut pentru a promova resursele Romaniei si pentru a actiona ca un catalizator pentru atragerea de investitii straine in tara noastra, va fi de asemenea, unul dintre punctele forte ale sectorului IT dupa integrare”, a precizat Nagy.

Viitorul companiilor care isi desfasoara activitatea pe piata de comunicatii depinde de perspicacitatea cu care se vor adapta competitiei de pe piata unica si de capacitatea de a anticipa nevoile consumatorilor europeni.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), jucatorii de pe piata de comunicatii electronice din Romania au doua avantaje majore in procesul aderarii: pe de o parte, datorita cadrului legislativ si de reglementare in care isi desfasoara deja activitatea in conformitate cu normele europene, iar pe de alta parte, neutralitatea tehnologica promovata in tara noastra care le permite sa foloseasca si tehnologii a caror utilizare este limitata in alte state.

ANRC va continua sa actualizeze cadrul de reglementare in masura si in ritmul in care el se modifica la nivel european, Romania contribuind deja la consultarile organizate de Comisia Europeana pentru modificarile cadrului de reglementare pentru domeniul comunicatiilor.

De asemenea, din punct de vedere al evolutiilor tehnologice, dupa 2007 se va accentua tendinta de convergenta a serviciilor de pe piata de comunicatii electronice. Atat evolutiile tehnologice de pe piata de comunicatii electronice, cat si intensificarea concurentei vor fi simtite in primul rand de utilizatorii finali care vor avea la dispozitie o gama diversificata de servicii, de o calitate sporita.

Sursa: Eu-Ro Jurnal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.