Finantarile europene vor provoca explozia pietei de utilaje pentru constructii

Anunturile oficiale potrivit carora in Romania se vor construi cateva sute de kilometri de autostrazi i-au determinat pe liderii industriei de utilaje pentru constructii sa estimeze ca piata acestor produse va creste exponential in urmatoarea perioada. Numai pentru constructia de drumuri va fi nevoie de tot mai multe excavatoare, buldozere, compactoare sau incarcatoare, iar drumarii vor prefera sa le ia cu chirie in loc sa le cumpere.

Conducerea Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje pentru constructii – ADUC – a comunicat ca pe piata autohtona din Romania exista intre 1.700 si 1.800 de astfel de masini. “La o prima privire, putem spune ca numarul acestora va creste numai in 2007 cu cel putin 80%, dubland practic piata din punct de vedere valoric. Cresterea va fi generata in primul rand datorita finantarilor pentru constructia de drumuri din fondurile europene, dar si pentru ca volumul lucrarilor de constructii va fi din ce in ce mai mare. Este vorba atat despre autostrazi, cat si de drumurile locale sau centurile oraselor, ca si de proiectele mari ce se afla acum in diverse stadii de derulare”, a declarat presedintele ADUC, Liviu Popa. El a mai adaugat ca mai putin de un procent din piata romaneasca este asigurat din productia autohtona de utilaje pentru constructii (reprezentata in special de Promex Braila si Nicolina Iasi), restul de peste 99% venind din import.

La ce preturi? “Un buldozer obisnuit sau un cilindru compresor se vinde la preturi cuprinse intre 30.000 si 50.000 de euro, iar un excavator de mare capacitate poate ajunge si la 200.000 de euro”, a spus Liviu Popa.

Secretarul general al asociatiei ADUC, Petre Moroianu, a declarat ca utilajele multifunctionale vor fi inlocuite de cele specializate. “Acum, inca se mai utilizeaza buldo-excavatorul si alte utilaje cu multiple functiuni, dar in curand drumarii vor prefera sa execute fiecare operatiune in parte cu o masina dotata specific acelei lucrari”, a spus Moroianu. El a mai observat si o alta tendinta pentru acest an: “Drumarii care pana in prezent cumparau utilaje se vor orienta catre inchirierea acestora si, de altfel, deja au aparut firme specializate in inchirieri”.

Potrivit unor surse din randul firmelor care inchiriaza utilaje pentru constructii, tarifele percepute in schimbul acestor servicii oscileaza intre 70 si 80 RON pe ora. “Aici nu se includ nici combustibilii care urmeaza sa se consume pentru executarea respectivelor lucrari, nici costurile de transport al utilajului pana la locul organizarii de santier”, au precizat sursele noastre.

Saptamana viitoare, mai precis in perioada 21-25 martie, la Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti se va desfasura prima editie a targului specializat “Construct Expo Utilaje”. Potrivit organizatorilor, expozitia va reuni peste 200 de firme din 13 tari, fiind deja ocupate aproape in totalitate spatiile exterioare din complex (40.000 mp). Desprinderea acestui targ specializat in utilaje pentru constructii survine in urma celor 12 editii care au transformat “Construct Expo” intr-o traditie, in fiecare an participand aici mai mult de 1.000 de firme cu acest profil.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.