Cu noaptea in cap dupa fonduri europene

Sucursalele Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura sunt luate cu asalt de fermierii care tanjesc dupa finantari de la UE.

Taranii s-au mobilizat si vin la oras sa ceara banii de la Uniunea Europeana. Cand vine rata cu fermieri, sucursalele Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura se aglomereaza subit. Dupa ce si-au petrecut ziua la coada, taranii se intorc acasa cu un biletel de hartie pe care scrie numarul cererii si data depunerii ei. Cei 50 de euro pe hectar vor veni la inceputul lui decembrie, tocmai la timp pentru porcul de Craciun.

Pentru a putea intra in posesia banilor, fermierii au fost nevoiti sa-si deschida un cont bancar. Multi dintre ei au intrat pentru prima data intr-o institutie de credit.

Cozile la agentie sunt facute de batrani. Media de varsta a solicitantilor e de 65-67 de ani, conform unor analize ad-hoc facute de angajatii APIA. Nu se poate merge in comune, cum ar vrea taranii, ca toate hartile sunt la centru. Toata munca se face cu pixul pe hartie. Desi exista calculatoare pe mese, inregistrarile in baza de date se fac numai la centru, la Ploiesti, pentru ca la Urlati nu a ajuns inca softul. Merge greu, oamenii nu stiu sa completeze cererile.

Chiar daca s-au inscris in Registrul Fermelor cu un an inainte si si-au identificat terenurile o data, in 20% din cazuri exista schimbari, spune sefa APIA, si se repeta identificarea. Ori s-a schimbat proprietarul, ori s-au modificat parcelele de teren, ori altcineva munceste pamantul.

In Prahova, 80% din fermieri respecta programarea si vin in ziua respectiva. Sunt insa si tarani care nu vin la data cand au fost programati. Desi pana pe 15 mai, cand este data limita de depunere a cererilor, pare ca este suficient timp, angajatii APIA se plang ca sunt suprasolicitati. Lucreaza deja sambata si probabil vor lucra si duminica. Fiecare functionar are cam 10 fermieri programati pe zi.

Sefa APIA Prahova, Roxana Balcinoiu, crede ca ar fi trebuit negociata cu Uniunea Europeana o perioada mai lunga pentru depunerea cererilor. Asta pentru ca suntem o tara cu multi fermieri, cu suprafete mici, dispersate, si fara cadastru.

La agentia de la Urlati sunt asteptati 4.500 de fermieri eligibili, din 15 comune. Cereri au depus 6.500, dar aproape 2.000 n-au fost eligibili. La nivelul judetului Prahova, s-au inscris anul trecut in Registrul Fermelor 34.000 de fermieri. Numai 24.000 sunt eligibili. Autoritatile se feresc deocamdata sa traga vreo concluzie, pentru ca situatiile se schimba de la zi la zi. Daca in unele locuri multi nu intrunesc conditiile de eligibilitate, in altele apar fermieri, noi doritori de subventii. Este cazul Campinei, unde se pare ca vor veni cu 1.000 de noi fermieri mai mult decat cei 3.500 prevazuti. Poate au fost initial reticenti, n-au crezut in subventiile europene, sau au crezut ca li se va lua pamantul.

In Moreni, sediul APIA are o curte care se umple de oameni de la 7,30, cu jumatate de ora inainte de inceperea programului. La ora 16, ultimii doi fermieri isi aduna suprafetele si-si socotesc viitorii bani. Iar seful agentiei, Valentin Dinescu, se grabeste la Prefectura Targoviste sa dea seama de inscrieri.

Banii de la Uniunea Europeana, 50 de euro pe hectar, vin indiferent de ce ai de gand sa cultivi. Doar sa pastrezi terenul in bune conditii de mediu: sa ari pe curbele de nivel, sa respecti rotatia culturilor. Daca vrei si plati de la bugetul national, trebuie sa stii ce vrei sa cultivi si pe ce suprafete. Platile complementare, asa-numitele top-up-uri, sunt de 30 de euro/ha pentru cereale, oleaginoase, rapita, floarea-soarelui, mazare, si de 216 euro/ha daca cultivi orez, sfecla, tutun, hamei, in sau canepa. 6% din fermieri, alesi aleator, vor fi controlati. Cine depune cerere de subventie dupa 15 mai va fi penalizat cu 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa 11 iunie nu se mai primeste nicio cerere de subventie. Daca terenurile in panta mai mare de 12% nu sunt cultivate de-a lungul curbelor de nivel, penalizarea e de 3% din suma. Daca fermierul recidiveaza, subventia poate fi suspendata pana la 3 ani. Supradeclararea e iarasi pedepsita. Daca a declarat 2,5 ha si in realitate are 2 ha, e penalizat cu suma cuvenita pentru un hectar, adica 50 de euro. Controalele vor incepe dupa 15 iunie.

Conform ultimelor raportari de la APIA, pana la 15 martie 210.800 de fermieri depusesera cererile de subventie pentru banii de la Uniunea Europeana. Cele mai multe cereri au fost inregistrate in judetul Suceava (aproximativ 11.000 de cereri), iar cele mai putine in judetul Ilfov (aproximativ 800 de cereri). Autoritatile au transmis o scrisoare personala fiecaruia dintre acestia cuprinzand ora, data si persoana la care trebuie sa se prezinte.

Campania de depunere a cererilor va continua pana la 15 mai 2007. Aproximativ 1.500.000 de fermieri inscrisi in Registrul Fermelor si care au deruat procedura de identificare a parcelelor sunt asteptati sa se prezinte la centrele locale APIA pentru a depune cererile de subventie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top