Milioane Euro de la UE pentru judetul Iasi

Cei mai multi bani de la Uniunea Europeana, prin intermediul Fondurilor SAPARD, au fost primiti primit pe masura 1.1, ce are ca scop imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole. Pentru aceasta masura au fost primiti pentru 17 proiecte in derulare, dintr-un total de 30, sume in valoare de peste 30 milioane Euro.

Pentru investitii in exploatatiile agricole, masura 3.1, au fost depuse 123 de proiecte, din care 119 au fost contractate, in valoare de 28,887 milioane Euro, iar masura 3.4 pentru dezvoltarea si diversificarea activitatiilor economice a beneficiat doar de 4,881 milioane Euro, din 35 de contracte aprobate, dintr-un total de 43.

Din cauza faptului ca au existat prea multe cereri pentru aceste fonduri si pentru ca exista multi care au depus prea tarziu dosarele pentru banii Uniunii Europene, Guvernul Romaniei a initiat programul SAPARD romanesc, cu finantari in valoare de 270 milioane Euro. Din totalul de 186 de proiecte SAPARD pe judetul Iasi, 54 sunt finantate de SAPARD-ul romanesc. Un numar de 51 este deja in derulare, suma totala investita ridicandu-se la peste 700 miliarde lei (70 milioane RON).

Din banii acordati de fondurile SAPARD judetului Iasi, cei mai multi s-au dus in satul Razboieni, apartinand SC Avitop SA, firma din Grupul Kosarom, al senatorului Neculai Apostol, unde a fost construit un nou abator de pasari, investitia ridicandu-se la suma de 4 milioane Euro.

De acelasi plafon maxim de cheltuieli a beneficiat si SC Industrializarea Carnii Kosarom SA, care a modernizat si a extins abatorul de porcine, fabrica de presare a carnii si a amenajat exteriorul si incinta firmei.

Finantari nerambursabile europene au mai fost folosite pentru achizitionarea de utilaje agricole, pentru infiintarea fermelor pentru porci si capre, abatoare pentru pasari si fabrici de procesat lapte.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.