Din iunie, institutiile financiare nebancare vor clasifica si proviziona creditele

Potrivit unui regulament aprobat de banca centrala si publicat in Monitorul Oficial, firmele de leasing, societatile de credit si celelalte institutii financiare nebancare (IFN), exceptand fondurile de garantare, vor aplica normele BNR privind clasificarea si provizionarea creditelor.

Noul regulament, care modifica Regulamentul BNR 5/2002 privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor, va intra in vigoare la trei luni de la publicare, respectiv in data de 19 iunie si se va aplica atat IFN-urilor inscrise in Registrul Special, cat si celor din Registru General (firme cu o cifra de afaceri de sub 200.000 de euro).

Spre deosebire de banci, IFN vor clasifica imprumuturile acordate doar in functie de serviciul datoriei (numarul de zile de intarziere) si initierea de proceduri judiciare, fara sa mai tina seama de performanta financiara a imprumutatului.

Institutiile financiare nebancare vor aplica aceleasi categorii de clasificare, respectiv standard, in observatie, substandard, indoielnic si pierdere.
Pentru aplicarea regulamentului BNR, IFN vor intocmi, dupa intrarea in vigoare a acestuia, norme interne, care trebuie aprobate de Consiliul de Administratie.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.