Cheltuielile eligibile la proiectele finantate din instrumente structurale, stabilite intr-o luna

Hotararea de Guvern privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor in proiectele cu fonduri structurale va fi operationala in maximum o luna, astfel ca o parte dintre beneficiari sa poata initia procedurile, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.

Beneficiarii pot beneficia de rambursarea cheltuielilor in cazul in care acestea sunt calificate drept eligibile. In acest sens, trebuie indeplinite o serie de conditii, printre care ca sumele sa fie efectiv platite in cadrul unui proiect eligibil aprobat, ce are la baza un acord de finantare, semnat intre Autoritatea de Management/Organism Intermediar si beneficiar si sa existe de documente justificative, potrivit proiectului de hotarare de Guvern. De asemenea, cheltuielile trebuie sa fie in conformitate cu principiile unui management financiar riguros, respectiv utilizarea eficienta a fondurilor din punct de vedere a costurilor si a tehnologiei utilizate.

Pentru a fi eligibile, cheltuielile trebuie sa fie necesare pentru derularea proiectului, sa fie platite in perioada cuprinsa intre data semnarii acordului de finantare si 31 decembrie 2015 si sa fie conform cu prevederile in vigoare ale legislatiei nationale si comunitare.

Proiectul eligibil reprezinta o serie de lucrari, activitati sau servicii menite sa duca la realizarea unui scop indivizibil precis de natura tehnica, economica sau sociala in cadrul unei axe prioritare dintr-un Program Operational, care are obiective clar identificate si masurabile si care este conform criteriilor aprobate de Comitetul de Monitorizare al Programului Operational. Romania a depus, la inceputul acestui an, la Comisia Europeana programele operationale care trebuie sa primeasca aprobarea expertilor europeni, intr-un interval de circa cinci luni. Ulterior, vor fi elaborate ghidurile de aplicare pe baza carora se intocmesc cererile de proiect. Romania ar putea primi, in perioada 2007-2013 circa 31 de miliarde euro, cea mai mare parte, de 19,7 miliarde de euro, fiind alocata instrumentelor structurale, iar restul pentru agricultura si pescuit.

“Scopul nostru este absorbtia fondurilor cat mai rapid si intr-un mod constructiv astfel incat sa se creeze dezvoltare”, a afirmat Dragoi. Reprezentantul Finantelor a mentionat ca Romania va accesa in acest an fonduri de circa 100 milioane de euro, dintr-o alocare de proximativ 700 milioane de euro. “Niciun stat membru al Uniunii Europene nu a avut in primul an de la aderare o absorbtie a fondurilor europene mai mare de 10%. Absorbtia pentru 2007 este eronat inteleasa. Comisia Europeana ne va intreba in 2010 cat am absorbit in acest an. in 2010, gradul de absorbtie va fi de 100% din alocarea pentru 2007”, a spus Dragoi.

Pana in 2010, Romania trebuie sa consume fondurile de post aderare in trei ani de la alocare, urmand ca dupa aceasta data perioada sa fie de doi ani. La sfarsitul anului trecut, Guvernul a aprobat Planul National de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2007-2013 a fost aprobat, suma totala necesara finantarii strategiei fiind estimata la circa 58,7 miliarde de euro, din care 43% reprezinta aportul UE. PND este un document strategic multianual care orienteaza dezvoltarea economica si sociala a Romaniei in conformitate cu principiile politicii comunitare de coeziune, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare fata de Uniunea Europeana.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.