Firmele turcesti doresc sa obtina 20% din contractele de infrastructura din Romania

Marile companii de constructii din Turcia, reunite sub umbrela Asociatiei Contractorilor Turci, intentioneaza sa concureze pentru a-si adjudeca 20% din proiectele importante de infrastructura cu finantare europena, ce vor fi demarate pe piata romaneasca.

Afirmatia apartine presedintelui Asociatiei, Erdal Eren, care s-a intalnit cu dipl. ec. Stefan D. Popa, presedinte director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).

Sectorul constructiilor reprezinta 30% din economia in plina expansiune a Turciei; in acest domeniu activeaza peste 200.000 antreprenori. Asociatia Contractorilor Turci numara numai 140 dintre cele mai mari companii mari din Turcia, criteriul de eligibilitate fiind performanta economica, cuantificata prin cifra de afaceri anuala, de minimum 40 milioane USD. Companiile membre au finalizat 70% din toate proiectele de infrastructura din Turcia si 99% din lucrarile angajate in strainatate.

Avand in vedere pericolul incalzirii globale si orientarea Uniunii Europene spre dezvoltarea transporturilor pe apa, folosind cu precadere Dunarea, devenita fluviu intern al UE, ca si alte rauri si canale interioare, Stefan D. Popa i-a invitat pe oaspeti sa participe la cateva din proiectele ambitioase ale Romaniei.

Este vorba despre construirea unui complex hidrotehnic care sa lege malul romanesc de cel bulgaresc, in zona Turnu-Magurele si Nicopole, proiect estimat la 6 miliarde euro, pentru a carui transpunere in practica presedintele CCIB a propus formarea unui consortiu international. Vorbitorul a adus in discutie si finalizarea lucrarilor la canalul Dunare – Bucuresti, care va adauga capitala noastra celorlalte patru capitale europene porturi la Dunare.

Pentru promovarea acestor proiecte, CCIB a organizat, la inceputul lunii martie, impreuna cu biroul SECI Viena, Pactul de Stabilitate si Biroul TINA Viena, cea de a patra Conferinta cu tema „Infrastructura Dunareana”.

Dezvoltarea infrastructurii pe Dunare reprezinta o mare oportunitate de extindere a relatiilor de afaceri dintre cele doua comunitati de afaceri, tinand cont si de aspectul costurilor, transportul pe apa fiind de 16 ori mai ieftin decat cel rutier si, desigur, mult mai curat si prietenos fata de mediul inconjurator, a punctat Stefan D. Popa.

„Este un proiect urias, extrem de important, dar nu la indemana contractorilor turci, pentru ca nu ne putem implica in finantare, fapt pentru care nu suntem suficient de activi in Europa de Sud-est”, a afirmat presedintele Asociatiei Contractorilor Turci. Solutia ramane in acest caz, crearea unor relatii de colaborare cu antreprenorii romani, pentru ca „avem nevoie de licitatiile institutiilor financiare internationale. In ceea ce priveste Romania si Bulgaria, stim ca veti ridica nivelul infrastructurii la standardele europene, beneficiind de fonduri europene. Aveti in plan multe proiecte de autostrazi, cai ferate, baraje, poduri si de dezvoltare a turismului si noi consideram ca este in interesul industriei nostre sa stabilim relatii cu sectorul de constructii romanesc”, a declarat Erdal Eren.

In aceasta perspectiva, companiile turcesti vor „incerca sa participe la consortiul international initiat de CCIB. Si, urmand traditia companiilor cu capital turcesc din constructii, marile firme ce-si vor deschide birouri la Bucuresti, vor dezvolta relatii apropiate cu CCIB, a mai spus interlocutorul.

De altfel, o parte din membrii Asociatiei Contractorilor Turci au infiintat deja societati comerciale in Romania. Compania Summa a creat deja o companie locala si este foarte interesata de piata imobiliara, alte companii au construit moll-uri. Firma Ramada este proprietarul Hotelui Majestic din Bucuresti, iar Anka, in calitate de subcontractant al firmei Bechtel, participa la realizarea autostrazii Transilvania, un proiect de 4 miliarde USD, au declarat oaspetii turci.

In functie de progresele pe care le va inregistra Romania si tinand cont de faptul ca programele de infrastructura sunt uriase, marile companii turcesti spera sa obtina 20% din aceasta piata.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top