Accesul fermierilor romani la finantarile de care ar trebui sa beneficieze, printr-un program cu o valoare totala de peste opt miliarde de euro, este intarziat pentru ca autoritatile de la Bucuresti nu si-au facut treaba la timp. De asemenea, alte trei programe operationale sunt in „stand-by”.
Autoritatile romane au recunoscut cu greu ca trei dintre programele operationale transmise Comisiei Europene (CE) au fost „intrerupte temporar”. Executivul de la Bruxelles a amanat astfel aprobarea finantarii pentru: Dezvoltare Regionala, Cresterea Competitivitatii Economice si Transporturi, care insumeaza circa 713 milioane de euro in 2007.
Ceea ce s-a omis insa sa se spuna este ca Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala (PNSDR) abia a ajuns la Comisia Europeana. Dupa avizarea acestuia, urmeaza aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru care se estimeaza ca Bruxelles-ul va pune la dispozitie anul acesta 742 de milioane de euro. Pentru inceput, PNSDR urmeaza sa fie analizat de catre specialistii din cadrul cabinetului comisarului pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, dar si de alti tehnicieni de la diverse cabinete ale CE.
„PNSDR a ajuns la noi pe 13 martie si, in prezent, este analizat de specialistii nostri. De aceea este prematur sa discutam despre un studiu in intregime al acestui plan, pe care abia l-am primit. In ceea ce priveste PNDR, Comisia are la dispozitie sase luni din momentul in care documentul va sosi de la Bucuresti si va fi declarat admisibil, pentru a-l aproba”, ne-a spus Michael Mann, purtatorul de cuvant al comisarului pentru agricultura. Cu alte cuvinte, va mai trece ceva timp pana vom afla daca si discutiile pe marginea PNDR vor fi „intrerupte temporar” sau nu. De altfel, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, recunostea saptamana trecuta in fata Parlamentului ca „banii sunt oferiti cu generozitate, dar probabil sunt prea multi pentru acest an, pentru ca nu suntem pregatiti sa cheltuim fonduri europene. Intervalul de timp este mult prea scurt, iar numaratoarea inversa curge”. Remes este al treilea ministru al Agriculturii numit in ultimele luni. De ce PNSDR a ajuns cu intarziere la Bruxelles? „Planul a fost transmis CE dupa ce a fost supus unui amplu proces de consultare publica”, ne-a informat Cornelia Harabagiu, director general in cadrul Ministerului Agriculturii.
John Barker, seful adjunct al sectiei Coordonare Operatiuni din cadrul echipei de tranzitie PHARE a Reprezentantei CE in Romania, ne-a explicat concret care sunt pasii si termenele pentru aprobarea documentelor. Astfel, nu mai tarziu de sfarsitul lunii aprilie, vor fi finalizate proiectul PNDR si studiul de impact asupra mediului. In mai, Comisia Europeana va da un prim raspuns referitor la documentele primite, iar pana la sfarsitul lunii trebuie trimisa la Bruxelles varianta finala a proiectului. „Se asteapta ca PNDR sa fie aprobat la sfarsitul acestui an, iar primele transe de bani sa soseasca la inceputul lui 2008”, spune Barker.
Cum au reactionat cei care lucreaza in agricultura la vestea ca fondurile vor sosi abia la anul? „Satele noastre fac parte din lumea a treia, desi Romania este stat al Uniunii Europene. Avem mare nevoie de fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala. in prezent, este o confuzie totala din cauza instabilitatii politice. PNSDR trebuia pregatit din timp si transmis la Bruxelles imediat dupa ce a fost anuntata aderarea Romaniei la UE”, sustine stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar a sindicatelor din agricultura.
Dezamagirea a cuprins si Teleormanul. „Ce proiecte pot fi pregatite in avans atata timp cat nu exista Ghidul solicitantului? Daca documentatia ar fi fost trimisa la Bruxelles la scurt timp dupa ce am devenit stat membru, altfel ar fi stat acum lucrurile. E pacat, fiindca probabil ca vom pierde bani multi, bani de care avem atata nevoie. Spania asa s-a ridicat, cu fonduri de la UE”, spune primarul din Maldaieni, Teleorman, Radut Carmil.
„Romania reala arata altfel decat cea prezentata in seminariile specialistilor. In realitate, te izbesti de o gramada de dificultati, iar multi renunta pe parcurs la aceste proiecte. Noi vom insista pana vom obtine finantarea de care avem nevoie”, afirma Ion Nutu, primarul municipiului Rosiorii de Vede.
Din pacate, in timp ce autoritatile locale din zona care odinioara era granarul Europei sunt in asteptarea fondurilor europene, circa 15% din populatia orasului a plecat la munca in Spania pentru a creste productia agricola a Peninsulei Iberice. De altfel, peste trei sferturi din romanii care s-au dus sa lucreze in strainatate, au ales agricultura, conform Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. „Capsunarii” au trimis in tara anul trecut 4,8 miliarde de euro, adica mai mult de jumatate decat se estimeaza ca va primi Romania de la bugetul UE, in urmatorii sapte ani, prin intermediul Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Raportul privind capacitatea Romaniei de a gestiona Fondurile europene pentru agricultura a fost trimis la Bruxelles, de catre ministerul de resort, la sfarsitul lunii martie. Comisia Europeana urmeaza sa analizeze documentul si in luna septembrie sa anunte daca va activa sau nu clauza financiara pe agricultura. Aceasta clauza permite Comisiei Europene sa suspende 25% din alocarea financiara pe 2007 pentru platile directe. Raportul apreciaza ca in comparatie cu situatia inregistrata in 15 decembrie 2006, cand a fost elaborat raportul final privind acreditarea celor doua agentii de plati, lucrurile s-au imbunatatit. Raportul a fost elaborat de auditorul extern, firma PricewaterhouseCoopers.
In Raportul de tara din 26 septembrie, prin care se anunta ca Romania devine stat membru, se specifica: „Agentiile de plati, care gestioneaza fondurile europene destinate fermierilor trebuie sa functioneze. De asemenea, este necesar sa se asigure o inregistare corecta a terenurilor agricole (sistemul IACS) si sa fie rezolvate problemele din sistemul sanitar-veterinar”.