Primaria Pitesti, judecata la Bruxelles pentru pagubirea UE cu 300.000 de euro

Comisia Europeana a actionat in judecata Primaria Pitesti, cerand restituirea unor fonduri de 300.000 de euro acordate pentru un sistem de salubrizare, dar care ar fi fost cheltuite fraudulos, suma pe care municipalitatea incearca sa o recupereze de la firma de consultanta care a administrat proiectul.

Procesul a fost intentat de Comisia Europeana la Tribunalul de Prima Instanta din Bruxelles. Conform regulilor UE, in cazul in care divergentele intre autoritatile locale beneficiare de fonduri comunitare si institutiile europene nu pot fi solutionate pe cale amiabila, tribunalele belgiene sunt singurele competente pentru a rezolva litigiile.

Primaria Pitesti, condusa de Tudor Pendiuc (atunci membru PD, in prezent vicepresedinte al filialei judetene PSD), a solicitat, la sfarsitul anului 1998, sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru proiectul denumit “Selecta” privind amenajarea unui sistem de selectare, colectare si transport al deseurilor menajere, evaluat la un cost total de 817.000 euro.

Cererea a fost acceptata, iar Comisia Europeana urma sa transfere municipalitatii 349.000 euro, la care se adauga cofinantarea Primariei.

In perioada 1999-2004, Comisia a acordat Primariei Pitesti, in etape, 279.000 euro, finantare sistata dupa ce oficialii de la Bruxelles au primit o serie de rapoarte din partea propriilor echipe de auditori in care se arata ca sumele acordate au fost cheltuite de catre autoritatile locale pentru diferite servicii, precum “asistenta tehnica si comunicare”, fara documente care sa justifice platile.
“Operatiunea de audit a evidentiat numeroase fraude grave savarsite de catre Primaria Pitesti si de consultantul acesteia, GIE Folos Consultants, respectiv inscrierea in acte a unor salarii lunare de 735 euro pentru responsabili de proiect care, in realitate, erau remunerati cu 200 euro si alte neconcordante intre sumele facturate si banii cheltuiti efectiv”, se arata intr-un document al firmei notariale angajate de Comisia Europeana.

Firma GIE Folos Consultants face parte din compania de consultanta privata Group of Independent Experts (GIE), care a participat la aplicarea a peste 60 de proiecte finantate de Comisia Europeana, Banca Mondiala si guverne ale tarilor membre UE.

In intervalul 2004-2006, Comisia Europeana a transmis Primariei Pitesti mai multe solicitari de restituire a banilor, fara un raspuns din partea autoritatilor locale. in aceste conditii, Comisia s-a adresat Tribunalului de Prima Instanta de la Bruxelles, solicitand o decizie a justitiei prin care Primaria Pitesti sa fie obligata sa returneze suma de 279.000 euro, la care se adauga circa 20.000 euro dobanzi de intarziere.

In paralel, Consiliul local al municipiului Pitesti l-a mandatat pe primarul Tudor Pendiuc sa recupereze suma ceruta de Comisia Europeana de la firma de consultanta, pe motiv ca aceasta, ca manager de proiect, avea obligatia sa urmareasca desfasurarea lucrarilor si sa semnaleze “disfunctionalitatile aparute”.”Intre managerul de proiect si Primaria municipiului Pitesti exista un contract de prestari servicii in care sunt stipulate clar obligatiile partilor”, a declarat contabilul-sef al Primariei Pitesti, Floarea Orasanu.

Reprezentantii firmei de consultanta GIE au refuzat sa comenteze litigiul dintre Primaria Pitesti si Comisia Europeana.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.