PO SEE aferent perioadei 2007-2013 a fost aprobat de Guvern

“Dupa aprobarea memorandumului si finalizarea clarificarilor legate de cheltuielile eligibile privind ghidurile, vom reveni cu o Hotarare de Guvern, probabil in luna iulie. Programul va deveni operational, iar primele proiecte vor intra incepand cu 1 ianuarie anul viitor”, conform calendarului stabilit de Uniunea Europeana, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. Programul Operational Sud-Estul Europei (PO SEE) este comun tuturor celor 15 state din Sud Estul Europei participante la instrumentul financiar european.

Bugetul total al programului este de 245 milioane euro, fiind asigurat in proportie de 84,33% din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 15,67% din cofinantari nationale.

Romania are alocat, din acest buget total, un procent de 33,87%, aproximativ 83 milioane euro.

Partea de co-finantare care trebuie asigurata de statul roman este de 13 milioane euro.

Obtinerea de fonduri nerambursabile din FEDR va avea loc in urma unor apeluri pentru proiecte. Beneficiarii acestui program si, totodata, posibili aplicanti sunt: institutii si autoritati publice si (ex: Ministere, Consilii judetene, Consilii locale), ONG-uri, Agentii pentru Dezvoltare Regionala, agentii si asociatii relevante, universitati, institute de cercetare.

Aplicantii din Romania pot participa ca parteneri in proiecte comune sau ca Partener lider de proiect al unui Grup de proiect.

Criteriile minimale de selectie a aplicantilor se refera la capacitatea financiara a acestora, capacitatea tehnica si cea profesionala, precum si la asocierea a minimum trei parteneri din doua state eligibile in program, dintre care minimum unul dintre ele este stat membru UE.

Durata indicativa a unui proiect eligibil este de 24 de luni, iar valoarea medie indicativa a unui proiect este de 1,8 milioane euro.

PO SEE ofera posibilitatea aplicantilor romani de a coopera cu parteneri din statele participante in program, creand astfel premisele dezvoltarii integrate si facilitand transferul de expertiza si bune practici in cadrul celor patru axe prioritare ale programului.

PO SEE poate finanta pregatirea proiectelor dezvoltate in cadrul programelor nationale (Programe Operationale Sectoriale si Programul Operational Regional).

In procesul de programare s-a avut in vedere corelarea Programului Operational SEE cu programele operationale de cooperare transfrontaliera si interregionala, cu Programul Operational Regional si cu Programele Operationale Sectoriale ale Romaniei.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.