BNR poate bloca extinderea unei banci romanesti in alta tara membra UE

Bancile comerciale romanesti vor deschide afaceri in Uniunea Europeana dupa o notificare adresata bancii centrale, in acord cu prevederile pietei financiare europene, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) atrage atentia ca se poate opune extinderii, arata BNR.

BNR se poate opune infiintarii unei sucursale a unei banci romanesti pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene (UE), deoarece este autoritate competenta cu supravegherea bancara in Romania, a informat luni institutia, intr-o nota de precizare.

BNR considera ca supravegherea institutiilor de credit autorizate intr-un alt stat membru este responsabilitatea autoritatii de supraveghere (banca centrala) din acel stat membru, inclusiv pentru activitatile desfasurate pe teritoriul Romaniei. „In mod corespunzator, daca o institutie de credit, persoana juridica romana, intentioneaza sa desfasoare activitate in mod direct pe teritoriul altui stat membru, Banca Nationala a Romaniei este prima chemata a decide asupra necesitatii notificarii”, se spune in nota de precizare la Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 99/2006.

„Banca Nationala a Romaniei se poate opune infiintarii unei sucursale pe teritoriul altui stat membru, potrivit art. 81 alin.(2) din O.U.G. nr.99/2006”, se precizeaza in documentul BNR.

Totusi, in cazul in care o banca din Romania efectueaza tranzactii sau operatiuni cu clienti din alta tara membra a UE cu „caracter ocazional, fara a se urmari orientarea activitatii respectivei institutii de credit spre piata bancara straina”, BNR considera ca nu este necesara notificarea. ” Aceasta nu exclude efectuarea de catre Banca Nationala a Romaniei a oricarei analize specifice, in masura in care considera necesar, si luarea oricaror masuri sau sanctiuni care s-ar impune, de lacaz la caz”, se arata in nota de precizare.

O banca infiintata si autorizata intr-un stat membru al Uniunii Europene – considerat „stat membru de origine” – poate desfasura orice activitate pentru care a fost autorizata in tara de origine si care beneficiaza de recunoastere mutuala in oricare alt stat membru, se arata in nota mentionata.

Activitatea respectiva poate fi desfasurata fie in mod direct, fie prin intermediul unei sucursale, fiind necesara in acest sens doar notificarea autoritatii de supraveghere din statul de origine in legatura cu intentia de desfasurare a activitatii pe teritoriul altui stat membru – denumit „stat membru gazda”.

Autoritatea competenta din tara de origine comunica aceasta intentie autoritatii competente din statul membru gazda. In cazul persoane juridice romane, notificarea intentiei de infiintare a unei sucursale sau de prestarea de servicii in mod direct intr-o alta tara este realizata prin intermediul BNR, in calitate de autoritate de supraveghere din statul de origine, care transmite informatiile necesare autoritatii competente cu supravegherea din statul membru gazda.

Banca Nationala a Romaniei va evalua daca este necesara notificarea intentiei de desfasurare a activitatii de catre o banca din Romania pe teritoriul altui stat membru al UE, analizand daca desfasurarea activitatii bancare reprezinta o manifestare a dreptului de stabilire sau o prestare de servicii in mod direct, care se notifica dupa alte prevederi. De asemenea, BNR trebuie sa analizeze daca activitatea desfasurata poate fi calificata drept prestare de servicii in mod direct, se mentioneaza in document.

Ca urmare a intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, legislatia romaneasca (dispozitiile art.45, art.49, art.80 si ale art.83 din OUG nr.99/2006 referitoare la dreptul de stabilire si libera prestare a serviciilor bancare de catre institutiile de credit in cadrul Comunitatii Europene) instituie, pentru prima data, „un regim particular de desfasurare a activitatii bancare de catre o institutie de credit autorizata intr-un stat membru (stat membru de origine) pe teritoriul altui stat membru (stat membru gazda), prin exercitarea dreptului de stabilire sau prin prestarea de servicii in mod direct, pe teritoriul celui din urma stat”, se mai arata in precizare.

Sursa: BankNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top