Jumatate dintre IMM-uri nu vor banii UE

Cei mai multi intreprinzatori romani nu intentioneaza sa acceseze fonduri structurale, potrivit unui studiu efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Mai mult decat atat, doar 2,29% dintre cei care doresc sa acceseze fonduri sunt in faza de elaborare a proiectului.

“Procentul mare de intreprinzatori pe care nu ii intereseaza fondurile structurale, de aproximativ 53,9%, arata ca acestia nu mai au incredere, avand in vedere 17 ani de experienta negativa. Un alt motiv ar fi birocratia si lipsa de transparenta. Practicile proaste au generat neincredere in randul intreprinzatorilor. Asta e marea problema – neincrederea”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Conform studiului, 31,41% dintre intreprinzatorii care au participat la sondaj, se afla doar in stadiul de informare cu privire la aceste fonduri, in timp ce 9,93% dintre ei asteapta ca fondurile sa devina operationale.

Reprezentantii CNIPMMR au mai spus ca 2,46% dintre IMM-urile investigate au un contract cu o firma de consultanta sau patronat pentru a primi sprijin.

Pentru o cat mai buna absorbtie a fondurilor structurale, CNIPMMR propune realizarea cat mai rapida de ghiduri ale solicitantului, a unui site centralizat pentru toate fondurile structurale si realizarea de seminarii prin intermediul carora expertii din cadrul Unitatilor de Implementare sa-i poata instrui pe potentialii beneficiari ai fondurilor structurale in vederea intocmirii dosarelor de finantare.

De asemenea, reprezentantii CNIPMMR propun specializarea personalului existent si angajarea de noi specialisti in cadrul Unitatilor de Implementare si realizarea unui set de bune practici in absorbtia fondurilor structurale in Uniunea Europeana.

Studiul intitulat “Stadiul pregatirii intreprinzatorilor pentru accesarea fondurilor europene” a fost efectuat in perioada aprilie-mai, pe un esantion de 1.178 de IMM-uri care activeaza in intreaga economie din toate cele opt regiuni de dezvoltare.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.