Despagubiri aprobate de guvern pentru terenurile asigurate

Agricultorii care au inregistrat pagube la culturile de toamna, in urma secetei produse in cursul acestui an, vor putea primi despagubiri pentru terenurile cultivate care au fost asigurate in prealabil, a anuntat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

“Ministerul Agriculturii a propus ca, pe baza evaluarilor facute in teren, sa se acorde despagubiri pentru terenurile care au fost asigurate. Va urma ca, pana la sfarsitul acestei luni, sa deblocam sumele necesare pentru acordarea despagubirilor”, a declarat premierul Tariceanu.

Seful Executivului a precizat ca despagubirile se vor acorda numai pe baza unei documentatii clare, realizata conform prevederilor legale in vigoare, care va cuprinde acte doveditoare privind cheltuielile efectuate pentru insamantari, pentru achizitionarea de ingrasaminte sau pentru realizarea lucrarilor agricole.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a precizat ca sumele care urmeaza sa fie acordate ca despagubiri urmeaza sa fie stabilite si aprobate in sedinta Executivului de saptamana viitoare, iar sumele se vor asigura in urma rectificarii bugetare.

Ministrul Remes a subliniat ca despagubirile vor fi acordate persoanelor indreptatite pana la sfarsitul lunii august, pentru a oferi posibilitatea producatorilor agricoli de a incepe noul an agricol.

Nivelul despagubirilor va fi stabilit gradual, in functie de nivelul de afectare a culturilor, in conformitate cu Legea nr. 381/2002. Ministrul Agriculturii a aratat ca Legea nr. 381/2002 prevede ca, in situatia in care o cultura este afectata de seceta in proportie mai mare de 30%, Ministerul Agriculturii acorda despagubiri, prin hotarare de Guvern, pana la nivelul a 70% din cheltuielile efectuate pana la data declararii fenomenului de calamitate.

Potrivit datelor din teren, cele mai mari suprafete de culturi de grau afectate se afla in judetele Teleorman, Ialomita, Calarasi, Dolj, Giurgiu si Vaslui, pentru culturile de orz si orzoaica cele mai intinse suprafete se regasesc in judetele Teleorman, Ialomita si Constanta, iar in cazul culturilor de rapita, terenurile cele mai afectate sunt in judetele Ialomita, Vaslui, Calarasi si Constanta.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.