Cultivatorii de sfecla care renunta la contractele de furnizare a materiei prime cu fabricile de zahar ar putea primi o compensatie de 237 euro pentru fiecare tona de zahar, potrivit propunerii Comisiei Europene.
„Se pot retrage cultivatorii pana la pragul maxim de 10% din cota alocata fabricii. Dupa ce s-au retras cultivatorii care reprezinta aceasta cantitate, altii nu mai pot renunta. Este pe principiul primul venit primul servit”, sustine presedintele Patronatului Zaharului din Romania, Emilian Dobrescu.
Cultivatorii care furnizeaza materia prima fabricilor beneficiaza de un pret minim garantat de 29,78 de euro pentru tona de sfecla de zahar de calitate standard (continut de zahar de 16%), in anul de comercializare 1 octombrie 2007-30 septembrie 2008, cand ar putea intra in vigoare prevederea privind compensatia de retragere.
Daca fabrica decide sa renunte la cota, furnizorii de sfecla primesc 10% din valoarea compensatiei acordate unitatii, de circa 600 de euro pe tona de zahar.
Cutivatorii care renunta sa mai fie furnizori ai fabricilor vor primi plata compensatorie din fondul de restructurare, constituit din cotizatii ale tuturor producatorilor.
Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut si o cantitate de aproape 10.000 de tone de izoglucoza.
Potrivit organizarii pietei comunitare, anul de comercializare a zaharului incepe la data de 1 octombrie si se incheie la data de 30 septembrie a anului urmator.
in Romania functioneaza noua fabrici de prelucrare a sfeclei si a zaharului brut, la Bod, Ludus, Oradea, Roman, Corabia, Urziceni, Calarasi, Liesti si Buzau.