Nord-Estul Romaniei va primi cei mai multi bani de la UE

Fondurilor post aderare vor fi impartite pe regiuni, in functie de gradul de dezvoltare al fiecarei zone, au declarat reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL). UE ia in calcul la stabilirea ajutorului acordat citeva criterii, cel mai important fiind PIB-ul acestora, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Cea mai mare suma va reveni Regiunii Nord-Est, respectiv 16% din alocatia Romaniei de 3,9 miliarde de euro, iar cea mai mica zonei Bucuresti-Ilfov, care va beneficia doar de 8 la suta din sprijinul UE. Judetelor din Moldova le va reveni pentru urmatorii sapte ani in jur de 638 milioane de euro, iar la o populatie de peste 3,7 milioane de locuitori, inseamna ca fiecarui moldovean ii va reveni o cota de 170 de euro. Ajutorul sub forma de fonduri structurale post aderare este acordat de UE oricarei regiuni al carei PIB pe cap de locuitor este mai mic de 75 la suta din media comunitara.

Solicitantii vor putea depune cereri la Agentiile de Dezvoltare Regionala, care vor analiza proiectele in functie de recomandarile facute in ghidurile practice puse la dispozitie.

Specialistii spun ca este greu de apreciat care va fi gradul de absorbtie al fondurilor europene si ca acest lucru va depinde de cite aspecte, printre care si banii pentru cofinantare sau pentru derularea proiectului.

Cu toate ca pina in prezent nu s-a putut depune nici un proiect de finantare cu fonduri post aderare, Romania cotizeaza la bugetul comunitar inca din prima zi in care am devenit membrii UE. in acest an, romanii vor trebui sa vireze in contul Europei in jur de 1,2 miliarde de euro, indiferent de sumele atrase prin proiecte de finantare.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.